RF (Radio Frequency) Pic – II
Yazarımız Barbaros Aşuroğlu, güzel bir PIC yazısıyla sizlerle buluşuyor. Microchip firmasının üretimi olan ve üzerinde UHF frekansında çalışan ASK/FSK vericisi olan 20 pinli flash belleğe sahip 8 bitlik CMOS kontrolör olan PIC12F675’i anlatan yazının ikinci bölümünü bu yazıda bulacaksınız.
Geçen ay RF PIC diye birşeyden bahsetmiştik. RFPIC Microchip’in içinde rf vericiside olan işlemcilerinin genel adı. Bu ay rfpic işlemcileriyle biraz oynayacağız.
RFPIC ile oynamanın hırdavat yani hardware olarak en basit yolu geçen ay değindiğim gibi bir RFPICKIT geliştirme seti almak.Temin konusunda daha detaylı bilgiyi geçen ayki yazıdan edinebilirsiniz.
RFPICKIT kutusunun içinde iki adet alıcı ve iki adet verici ile bir adet USB deneme/programlama modülü geliyor.Tabii program+döküman ve Cdleri de beraber.
Bunu temin edebilirseniz işiniz epeyce kolaylaşıyor ama temin edemezseniz alternatif bir çözümde var tabiiki.
Ben RFPICKIT deneme-geliştirme kartını sadece Rfpic verici modüllerini programlamakta kullanıp,alıcı modülü TA2AX Ali Akyol ile geliştirip,imal ettiğimiz PICDEV PIC Programlama ve geliştirme setinde kullandım.Bu hem daha esnek bir deneme platformu yarattı hemde RFPIC geliştirme kitindeki 16f876 ile sınırlı kalmadım.Bu değişiklikle oluşturduğum yeni deneme platformunu aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Eğer bir RFPICKIT Seti aldıysanız o zaman içindeki vericileri ve alıcıları benim vereceğim uygulamalarda kullanabilirsiniz. Bunun dışında RFPICKIT içindeki yazılım örnekleri ve uygulamalarda ayrıca sizi bilgilendirecektir.
RFPICKIT verici modülü böyle birşeydir:
Eğer RFPICKIT alamadıysanız o zaman aynı verici modülünü bu sefer kendimiz yapacağız demektir ki bu da çok zor değil. RFPICKIT verici modülüne alternatif modülümüzün şeması ise şöyle :
Şemadan görüleceği gibi RFPICKIT’te kullanılan verici modülünün aynısını bu sefer rfpic entegresi ile değil de bir ASK veya FSK alıcı ve bir 12f675 ile gerçekleştiriyoruz.
Burada besleme voltajını VCC olarak verdim çünkü her verici farklı bir besleme voltajı gerektiriyor. Örneğin GRAFSAN vericileri 12 Volt ile çalışıyor. Dolayısıyla VCC seçeceğiniz vericinin besleme voltajı olacak.
Alıcı geliştirme modulü olarak ise PICDEV’in bir kısmını yapmamız kafi gelecek.Bunun şeması ise:
Bu şemadan görüleceği gibi alıcı olarak ister RFPICKIT içindeki alıcılardan birini yada kendiniz temin edeceğiniz bir ASK data alıcısını kullanabilirsiniz.
Şimdi kısaca sistemi ve alternatifleri özetleyelim:
1- RFPICKIT aldıysanız sadece RFPIC verici ve alıcı modülünü kullanıyoruz.USB programlama devresini RFPIC verici modüllerini programlamak için kullanacağız.
Bu durumda sadece 16f877 alıcı geliştirme modülünü imal edip buna RFPICKIT içindeki alıcıyı bağlamanız yeterli olacak.
2- Eger RFPICKIT yoksa o zaman 12F765 verici modülü şemasını ve 16f877 alıcı modülü şemasını gerçekleştirmeniz lazım. Burada kullanılan alıcı ve vericiler GRAFSAN ask alıcı,verici grubu olabileceği gibi herhangi bir data alıcı-vericisi de olabilir. Tek dikkat edilmesi gereken konu ASK verici ile ASK alıcı, FSK verici ile FSK alıcı kullanılmalıdır.
İlk şıkta rfpic12f675 programlamasını RFPICKIT USB programlayıcı halledecek ama 16f877 için bir programlayıcınızın olması lazım.
İkinci şıkta ise hem 12f675 hemde 16f877 için programlayıcı gerekiyor.
Sistemimizi oluşturduktan sonra öncelikle test etmemiz gerekir. Bunun en kolay yolu TESTHEX.ZIP testhex dosyası içindeki RFTEST.HEX dosyasını RFPICKIT verici modülündeki rfpic12f675 yada kendi yaptığınız verici modülündeki 12f675 içine programlayarak devreyi çalıştırmaktır. Bu program sürekli bir kare dalga üreterek bunun alıcıdan aynı şekilde alınmasını sağlar. Eger 16f877 devresindeki alıcının data çıkışını bir osiloskopa verirseniz bu kare dalgayı net bir şekilde görmeniz lazım. Eğer görebiliyorsanız vericiniz ve alıcınız sorunsuz çalışıyor demektir.
Bundan sonra artık gerçek bir data yollama testini gerçekleştirmemiz lazım. Bunun için TESTHEX.ZIP içindeki TXTEST.HEX ve RXTEST.HEX dosyalarını kullanacağız.
Bunlardan TXTEST verici modülü yani rfpic12f675 yada 12f675 için, RXTEST.HEX ise 16f877, yani alıcı modülü için test programıdır.
Alıcı modülünü programladıktan sonra voltaj verdiğiniz de
RFPIC TEST PROG.
DATA BEKLIYORUM
Yazısı görünür. Verici modülünüze beslemeyi verdiğiniz de ise ekranda:
RFPIC TEST PROG.
DATA = 0
Görünür ve sayı her bir saniye de bir artarak 255’e kadar gider. Bu sayılar verici modülünden alıcıya gönderilmektedir. Bu durumun resmini aşağıda bulabilirsiniz:
Eğer bu testi de başarıyla geçtiysek o zaman rf sistemimiz tam anlamıyla çalışıyor demektir. Gelecek ay bu sistemi kullanarak bir telemetry yani uzaktan algılama uygulamasına göz atacağız. O zamana kadar verici ve alıcınızla uzaklık ve guvenilirlik denemelerini bu test programıyla yapabilirsiniz.
RS232 çıkışı şu anda bir işimize yaramıyor ama onu da ilerki yazılarda Pc’ye veri yollamak için kullanacağız.
Başarılar