RF (Radio Frequency) Pic – III
Yazarımız Barbaros Aşuroğlu, RF PIC yazı dizisinin üçüncü bölümüyle karşınızda. Bu yazımızda proje olarak RF PIC yardımıyla uzaktan voltaj okuma uygulamasını gerçekleştireceğiz. PIC12F675 ile yapılmış bir proje…
Bu ay geçen ay tanıttığım RFPIC geliştirme platformunu kullanarak Telemetry – Uzaktan algılama konusunda biraz oyun oynayacağız.
TELEMETRY herhalde latince tele uzak ve metry ölçme kelimelerinden türemiştir.Pek emin değilim açıkçasıda çok önemli değil çünkü biz ne yapacağımızı zaten biliyoruz bırakın kelimenin çıkış noktası ile başkaları ilgilensin.
Bu ay hedefimiz iki adet farklı voltajı rfpic verici modülüyle algılayıp analog dijital çevirici yardımıyla dijital veriye çevirip bunu rf almacımızla alıp LCD göstergede iki ayrı voltaj olarak göstermek. Böylece uzaktan voltaj okuyup görmüş olacağız ki bu da telemetry yani uzaktan algılamanın ta kendisi olacak.
Telemetry uygulamasında kullanacağımız devreler ve kitler geçen ay ki yazımda anlattığım sistemin aynısı, bu ay yalnızca pic programlarını değiştireceğiz.Dolayısıyla eğer RFPIC nedir ve bu adam ne anlatmaya çalışıyor gibi sorular oluşuyorsa kafanızda lütfen eski sayılar linkinden eylül ve ekim gazetelerindeki rfpic yazılarına bir göz atın.
Bu ayki uygulamada geçen ay verdiğim şemaları kullanacağız. Eğer RFPICKIT gibi bir geliştirme seti aldıysanız RFPIC verici modülünü birebir kullanabilirsiniz. Alıcı olarak ise benim geçen yazımda verdiğim alıcı şemasını gerçekleştirmeniz lazım. Eger RFPICKIT setiniz yoksa o zaman geçen yazıdaki verici modülü şemasınıda yapmanız gerekir.
Eğer alıcı ve verici sisteminiz hazırsa o zaman rfvoltmetre içindeki dosyaları kullanarak telemetry uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Zip dosyası içinde üç adet dosya vardır. Volt3vrx.hex , volt5vrx.hex ve volttx.hex .
Volttx.hex rfpic veya kendi yaptığınız rf verici modülündeki 12F675 pic entegresinin programıdır.
Volt3vrx.hex programı alıcı modülündeki 16f877 pic entegresinin programıdır. Buradaki 3v, 3 volt anlamındadır.Eğer rfpickit rf modülünü kullanıyorsanız bu modül 3 voltluk CR2032 pil ile besleniyor,dolayısıyla Vref yani analog dijital dönüştürücü referansı 3 volttur. Bu durumda alıcı programı voltaj dönüştürmesi sırasında 3 volta göre işlem yapmalıdır.Rfpickit vericisi ile data yolluyorsak alıcıda bu programı kullanacağız.
Volt5vrx.hex ise 5 voltluk referansa yani sizin yapacağınız 12f675 ve vericiden ibaret devrenizin yolladığı datayı dogru bir şekilde yorumlayan alıcı programıdır.
Bu durumda alıcı programı voltaj dönüştürmesi sırasında 5 volta göre işlem yapmalıdır.Kendi yaptığımız verici ile data yolluyorsak alıcıda bu programı kullanacağız.
Alıcı ve verici programlama işlemi bittikten sonra devrenin çalışması son derece verimli ve basittir. Verici her 100 milisaniyede bir iki adet potansiyometredeki voltajları okur,bunları dijital bilgiye dönüştürür ve yollar.Alıcı ise bunları LCD göstergesinde sürekli yenileyerek gösterir.
Sistemin görüntüsünü aşağıdaki resimde bulabilirsiniz.
Sistem alıcısna ilk besleme uygulandığında resimdeki lcd görüntüsü 5 saniye boyunca ekranda kalır. Eğer bu arada data gelmeye başlamışsa data görüntülenir.Eger data alınmıyorsa gelişigüzel karakterler yada aynı ekran görüntüsü sabit kalır.
Data alındığında LCD görüntüsü resimdeki gibi değişir.
Buradaki potansiyometreler yerine gerilim bölücüler kullanarak iki kanal voltmetre gibi uygulamalar yapmanız mümkündür. Artık gerisi biraz hayal gücüne kalıyor.
Başarılar…
Not: PICDEV konusunda oldukça fazla mail alıyorum.PICDEV- (PIC DEVELOPMENT) Ali Akyol ile birlikte geliştirdiğimiz bir PIC programlama ve geliştirme platformu. Bu platformu sizlere bir yazıyla ileride tanıtmak isterim eğer yayın kurulu da uygun bulursa.PICDEV şu anda ticari ve satışı yapılan bir ürün değil ama bu kadar ilgi çekmesi sonucunda bunu sizlere bir şekilde ulaştırmanın arayışı içindeyiz.Umarım önümüzdeki günlerde buna bir çözüm bulabiliriz.