RF (Radio Frequency) Pic – IV
Yazarımız Barbaros Aşuroğlu, RF PIC yazı dizisinin dördüncü bölümüyle karşınızda. Bu yazımızda proje olarak RF PIC yardımıyla uzaktan voltaj okuma uygulamasını gerçekleştireceğiz. PIC12F675 ile yapılmış bir proje…
Rf pic ile yaklaşık üç aydır haşır neşir oluyoruz. Bu arada pek çok e-mail aldım. Microchipin RFPICKIT geliştirme kitini Türkiye de bulmanın kolay olmadığını öğrendim. Aslında bu kitten temel olarak sadece RFPIC verici modülünü, tabii bir de bu modülü programlamak için pickit modülünü kullanıyoruz.
RFPICKIT bulunamaması halinde alternatif olabilecek ve aynı işi görecek devreyi sizlere yazı dizisinin ikinci kısmında vermiştim. Bu yazıda alternatif geliştirme platformumuzun şemasını gene vermek istiyorum. Eğer elinizde RFPICKIT varsa onun verici ve alıcısını kullanabilirsiniz.Alıcı geliştirme devresi için aşağıdaki şemadan pic16F877 alıcı geliştirme moülünü yapmanız kafi.
Eğer RFPICKIT edinemediyseniz aşağıdaki geliştirme platformu şemasını tamamen uygulayıp herhangibir alıcı-verici takımıyla denemelerinizi yapabilirsiniz.
Bu ay RF telemetry yani uzaktan algılama sisteminde bir adım daha ileriye gidip RF vericimizin ölçüp bize yolladığı voltajı hem alıcı mödülünün LCD ekranında görüntüleyeceğiz hem de RAW yani ham data olarak PC,ye seri porttan ulaştırıp Visual basicde yazılmış bir Voltmetre yazılımında gösterecegiz.
Rf pic geliştirme ve deneme platformumuz rfpic vericisinden, PICDEV yani sizin şemadan yapacağınız alıcı geliştirme modülünden ve Bir PC ile üzerinde çalışan voltmetre yazılımından oluşuyor.
Bu ayki denemelerde kullanacağımız pic yazılımları voltmetre hex dosyasında bulunan ADC232TX.HEX ve ADC232RX.HEX. ADC232TX.HEX, PIC12F765 verici modülünde kullanılacak olan dosyadır. ADC232RX.HEX ise PIC16F877 için gerekli olan yazılım.
voltmetre dosyası içinde ise PC,de çalışacak olan Voltmetre yazılımı yer almakta. Bu zip dosyasındaki SETUP.EXE yazılımı üzerine tıkladığınızda yazılım kendini otomatik olarak kurar. Yazılım seri portlardan COM1 için yazılmıştır.Alıcı geliştirme modülünün RS232 DB9 çıkışından aldığı verileri 0 ile 5 Volt arası voltaja çevirip ekranda gösterir.Yazılımı Win98 ve WIN XP de denedim sorunsuz çalıştı.Diğer platformlar da nasıl çalışır bilemiyorum.
Alıcı geliştirme modülüne voltaj verdiğinizde önce 5 saniye süre ile
ANTRAK VOLTMETRE
1Ch.Voltmetre
Yazısını görünür.Bu yazı vericiden data alınmıyorsa sabit kalır. Data alınıyorsa
Resimdeki gibi LCD de alınan datayı gösterir.
Aynı anda eğer başla tuşuna tıkladıysanız PC,de çalışan voltmetre programı voltajı gösterir.
Alıcı modülü RS232 üzerinden datayı 2400bps hızında ve 1start bit,No parity,1 stop bit protokolüyle iletir. Çıkan data voltaj değerine karşılık gelen 0 ile 255 arası sayıdır ve string değil sayı olarak iletilir Pcye. Bu verileri kullanarak kendi PC yazılımınızı geliştirebilirsiniz.
Bu ay Pc’ye rf üzerinden voltaj ilettik gelecek ay başka bir denemede buluşmak dileğiyle başarılar.
Barbaros AŞUROĞLU
ta2cba@antrak.org.tr