Ses Yansıtıcı / Yutucu
Yeni bir eve taşınacağınız zaman, daha ev boşken, ilk gittiğinizde edindiğiniz ilk izlenim nedir? Mutfağı banyosu dar değilse, hele manzarası da kapalı değilse gel keyfim gel.. Peki, bir elbise mağazasına gittiğiniz zaman neler hissedersiniz?? Boş evde nasıl yürümeye korkarsak elbisecide de konuşmaktan çekiniriz. Her iki yer ses özelliği olarak birbirine hiç benzemeyecektir. Bizler yani dinleyiciler nasıl yerlerde dinlemeliyiz. Dinleme alan çırılçıplak mı olmalı, yoksa bir elbiseci dükkanı gibi sesi emen ne varsa olmalımı? Müzik dinlediğiniz yerden başka bir odada şiddetli baslar mı duyuluyor? Ne kadar büyük o kadar iyidir hoparlörler içinde mi geçerli? Anfimiz kaç watt olmalı ki kafamızın içinde huzur bulalım. Birazda bu konular hakkında konuşalım. Boş odadan başlayalım. İçini yavaş yavaş dolduralım. Bakalım ne kadar dolacak.
En iyi müzik nerede dinlenir desem çoğunluğunuz bu iş için yapılmış konser salonları diyeceksiniz. İtirazım yok. Peki zaman zaman televizyonda da gördüğünüz ses kayıt stüdyoları hiç konser salonlarına benziyor mu?? Büyüklük olarak benzemezler. Ama dikkatli bakıldığında (şarkı söyleyene değil de duvarlara, tavana zemine falan bakıldığında) bazı benzerlikler olduğu görülür. Bunlar çeşitli şekillerde olan ses yansıtıcılar/yutuculardır. Onu tipik olarak yumurta saklama kutusuna benzeye şekli ile hemen ayırırsınız. Peki, böyle bir şeyi evinizde kullanmayı düşünürmüsünüz? Sinemalarda, konser salonlarında böyle bir şey gördünüz mü? Konser salonu, sinema gibi yerlerde birazda görsel olması için bu tür malzemeler açıkta kullanılmıyor. Ancak üzeri kapalı paneller şeklinde kullanılıyor. Peki evde ne yapabiliriz. Eğer müzik dinlemek için özel bir yerimiz yoksa yani normal bir oda/salon kullanacaksak pek bir şey yapmamıza da gerek yok. Oda doğal olarak zemini halı, pencereleri perde, duvarda birkaç resim, koltuk, kitaplık gibi malzemelerle dolacaktır. Küçük odalarda problemsiz olarak müzik dinleriz. Fakat bizde bence garip bir gelenek vardır. Evde salon denilen yer en geniş alanı kaplar ve her şey oradadır. Çoğu zaman bu yer bayramlık/misafirlik kullanıma açıktır. Kullandığımızı varsayalım. Küçük odalara göre salonun zemini halı olsa da en boş yerleri duvarlarıdır. Yansımalar da en çok hoparlörlerin tam karşılarına gelen duvarlarda olur. Buralara birkaç öneride bulunacağım. Resim kullanabilirsiniz. Sahte perde kullanabilirsiniz. Halı/Kilim kullanabilirsiniz. Ses emici paneller kullanabilirsiniz. Bunların sadece birini yada karma olarak kullanabilirsiniz. Kullanırken de ölçüyü de kaçırmamanız gerekli. Fazlası hem görüntüyü hem cüzdanı bozabilir. Aşağıda benim yaptığım tamamen el yapımı emici paneller görülmekte. Üzerindeki kumaş kaplama daha yaratıcı olabilirdi ama bende ilk ve son defa yaptım.
Salon oda arası olan bu yer boşken müthiş yansıma yapıyordu. Şimdi yansıma son derece az. Ancak çok dikkat edilirse hissediliyor. Köşelerde bas rezonansı oluyor. Ona da ev yapımı bir çare bulacağız elbette.
Odanın pencere tarafı perde. Sağ ve sol hoparlörler bu tarafta. Pencere olmayan kısımlar el yapımı panellerle kaplı. Arka taraftaki duvar ve kirişler/kolunlar olduğu gibi el yapımı panellerle kaplı. Sağ sol duvarlarda ise bazı resim kilim gibi şeyler var.
Paneller 50x50x5cm çerçevelerden yapıldı. Kirişlere kullandıklarım ise 50x25x5cm ölçülerinde yapıldı.
İçlerine 4 sıra 2mm çapraz olarak tel takıldı.
Tellerin aralarından çift kat elyaf geçirildi. Kaplama kumaşı koltuk kumaşından seçildi. Koltuk kumaşı yerine tamamı resim olarak da yapılabilirdi. Riskli olduğu için resim işinden vazgeçtim.Kaplama kısmını ben çok kötü yaptığım için bir döşemeci tarafından yapıldı. Arka kısmı da tülbent kumaşı ile kapatıldı ve taşıma çengelleri takıldı.
Yerlerine takıldı. Böylece eve süpürecek yeni şeyler ilave ettim. J
Böyle bir panel başka bir yerde, örneğin bir diskotekte kullanılabilir mi? Kesinlikle hayır. Nedenine gelince; Ben bunu sadece evde kullanmak için yaptım. Bir evde çok yüksek gürlükte müzik dinlemesi yapılmaz. Yüksek güçlerde ses basıncı her şeyi sallar ve BİRBİRİNE SÜRTER. Panelde kullanılan elyaf tek tek iplerden oluştuğu için yüksek bir ses altında bu ipcikler birbirine sürter. Sürterse ne olur? Yeteri kadar kuvvetli ses basıncı uygulanırsa yeterli şartlar oluşursa TUTUŞABİLİR. Bu nedenle profesyonel işlerde sırf bu iş için yapılmış tutuşmaz, çok ısınsa bile gaz üretmeyen malzemeler kullanılır.
Yeni sayıda görüşme dileğimle..
Şahin KÜLİĞ
TA2CCS