Su Seviye Alarmı
Devre:
Parcalar:
R1_______________1K 1/4W direnç
R2_____________100K 1/4W direnç
C1_______________2µ2 50V Elektrolit kondansatör
C2_____________220µF 25V Elektrolit kondansatör)
D1______________5 or 10mm. Ultra-parlak kırmızı LED D2____________1N5819 40V 1A Schottky-barrier Diode IC1_____________7555 veya TS 555CN CMos entegre BZ1____________Piezo Kristal buzzer (3KHz oscillator)B1_____________1.5V Battery (AAA or AA pil)
2 küçük klips, pil soketi, 2 parça uygun boyda kablo, pertinaks
C2 D1 D2 elemanları devrenin ışıklı göstergesi içindir istenirse takılmayabilir
İSTENİLEN BİR BÖLGEDE veya KAPALI ALANDA SU SEVİYESİ KONTROLÜ
Devre su seviyesi istenilen seviyeye geldiğinde sizi led veya ses ile uyarır. Devre uygun bir kabın dolmasını istediğimiz üst seviyesine krokodillerin ucuna bağlanan uzatma telleri ile monte edilir. Çok derin bir seviye ölçülecekse uzatma tellerimiz sert cinsden seçilmelidir. Eğer derin bir yerdeki su seviyesi kalıcı olarak ölçülecek ise ölçülecek seviyeye dışardan su sızdırmaz şekilde kontak yapılabilir ve bu kontaklardan cihazımıza giriş yapılarak kalıcı bir seviye uyarıcı elde edebiliriz. Seviye tellerimizin sudan oksitlenmemesi için suya dayanıklı tel seçimleri yapılması ve zaman zaman tellerin temizlenmesi faydalı olacaktır. Devremiz ultra düşük akım harcadığından (40µA beklemede and 0.5mA çalışmada) olup AAA pili ile yıllarca idare edebilir.
Çalışması:
Devre 555 cmos’un uçlarındaki su seviyesinin kontak etmesiyle 3hz’lik bir ses duyulur veya led dakikada 3 kez yanar. Uygun seviye sesi veya ledin yanıp sönmesi birkaç küçük deney ile tarafınızdan ayarlanabilir. Devremiz resimde görüldüğü gibi bir bidonun üst seviyesini kontrol etmek için bağlanmıştır. Kullanıcılarımız bu devreyi kendi amaçlarına göre istedikleri ortamda kullanabilirler.
Not: yanıcı parlayıcı madde seviyelerinde denememeniz tavsiye olunur
Deneyecek arkadaşlara başarılar dilerim.
Gelecek yazımda 9 volt beslemeli ve uzak bir odadaki su tankınızın, kuyunuzun, rogarınızın su seviyesini ölçen yeni bir devre yayınlayacağım
Referance; http://www.redcircuits.com/Page103.htm
Selçuk HIZIROĞLU
ta2du@antrak.org.tr