Teknopost – Sayısal TV Yayınları
Uzun süredir Antrak Gazetesi’nde bir türlü Teknopost köşesi yapamadım ama işte bir fırsat çıktı. Karasal Sayısal Yayın.
Bu aralar gündeme hızlı bir şekilde giren sayısal karasal yayın (DVB-T Digital Video Broadcasting – Terrestrial) konusundan söz etmek istiyorum bu yazımda. Öncelikle İnternetin özgür ansiklopedisi Wikipedia bu konuda oldukça doyurucu teknik bilgi içerdiğinden ayrıntıya girmiyorum. Ancak isteyen bu linkten inceleyebilir.
Hemen yazının başında belirteyim TRT bu konuda deneme yayınlarına başladı bile. İstanbul’da UHF 23. kanal Ankara’da UHF 31. kanaldan bu sayısal karasal deneme yayınlarına ulaşmak mümkün.
Bu yeni teknolojinin ne faydası olacak, bir gözden geçirelim isterseniz.
Avrupa en geç 2015 yılına kadar bu dönüşümü bitirmeyi planlamış durumda. Ülkemiz de aynı şekilde bu dönüşüm için gerekenleri yapmaya başladı. En önemli engel ve avantaj mevcut televizyonlar. Milyonlarca tv halihazırda analog yayınları alabilecek şekilde üretilmiş olduğundan bunları yeni sisteme uyarlayacak bir adaptör gerekecek. Dolayısıyla ek bir masraf olacak bu. Bu cihazların, tüm mevcut TV’lere takılması ise ciddi bir sürüm rakamı oluşturacağından, Çinli üreticilerin de etkisi ile ortaya çıkacak kıyasıya rekabet sayesinde evlerimize ucuza gireceğini düşünmek yanlış olmaz. Zaten kısa süre içersinde satılacak yeni televizyonlar içlerinde uygun donanımı barındıracağından bu sorun zaman içersinde kaybolup gidecek.
Uydu yayıncılında band genişliği çok önemli ve pahalı bir kavram olduğundan geçtiğimiz 10 yıl içerisinde tüm uydu yayınları zaten sayısal yayına geçmişlerdi. Nedeni ise bir anolog yayının kapladığı yerde birden çok sayısal TV yayınının yapılabilmesiydi. Aynı durum karasal yayın için de geçerli. Sıkı durun bir tv yayınının analog olarak yapıldığı yerde 4-6 arası sayısal yayın yapılabiliyor. Bu en hovarda band planının yapılması durumunda bile havadan en az 40 tv yayını izleyebilmeniz anlamına geliyor.
Kablo yayıncılığı için de akıllı bir strateji izlenmesi halinde yüzlerce kanal kısa sürede bu teknoloji sayesinde evimize gelebilir demektir. Bu eğilimin ucuna takılıp gelecek sayısal radyo yayınlarını da işe katınca en azından dinleme kalitesinde de bir atış beklenebilir.
Aynı cep telefonları ilk defa kullanıma başlanmadan önce olduğu gibi, bir takım söylemler gazetelerde yerlerini alıyor. Hemen hatırlatayım bazılarını: “Cep telefonları son derece kaliteli ses iletimi yapacaklar”, “kesintisiz konuşturacaklar”, “evlerin alt katlarında bile sorunsuz iletişim kurulabilecek” vs, vs.
Sayısal karasal televizyon yayınları için de: “Küçücük bir seyyar anten alış yapmak için yeterli olacak”. “Uydu anteni nedeniyle oluşan görüntü kirliliği ortadan kalkacak”. Ayrıca “Çamlıcadaki anten tarlaları ortadan kalkacak” gibi yüzünüzde muzip bir gülümsemeye neden olabilecek açıklamalar sizleri yalıtmasın! Gerçek böyle olmayabilir.
Neyse, bakalım bu konuda ben ne yapmışım?
Geçenlerde (Ağustos 2006) karasal sayısal yayınlar başlayacak gazıyla hemen gidip bir TV kartı aldım bilgisayarım için. FLY Lifeview DVB Trio markalı bir alet. Heyecanla montajı yapıp programını da yükledikten sonra yanında gelen manyetik tabanlı 10 cm’lik anteni ile hemen bir frekans taraması yaptım. Sonuç tıssss. Neyseki mevcut analog yayınları alabiliyor da en azından kablo üzerinden onları izleyebiliyorum. “Ay başında da iki tane uydu anteni alıp onları bağlar rahat rahat izlemeye değer bir şeyleri yayınlarlar umuduyla birkaç yüz kanal kaydederim” diye düşünüyorum. Sanırım 1-2 sene içinde de karasal sayısal yayınlar başlar çatıya bir anten de onun için takarım. Kısacası karasal değil de karamsar sayısal yayınlardan bahsediyorum J.
Kablo yayınları için de doğrusu biraz daha karamsarım. Türkiye’de kablo deneme yayınları başladığından beri üyeyim. Neredeyse 20 senedir bir stereo kaliteli tv yayını olamadı kablo şebekesinden. Başlarda HBB televizyonu ile ilk defa denenen bu durum nedense bu kadar senede pek bir yol alamadı. Son zamanlarda Ankara’da durup dururken 3 kanal stereo sinyali vermeye başladı ama bu defa da gelen ses stereo değil. Böylesi bir konuda bile fazla gayret göstermeyen bir şebekeden çok umutlu değilim doğrusu. Umarım yetkililerinin yaptıkları açıklamalara göre kısa sürede sayısal yayına geçerler ve umarım bu defa verilen yayınlar stereo olur (en azından müzik kanalları).
Sözün özü son kullanıcı olan bizler için pek acele etmeye gerek yok. Sayısal karasal yayın hızlı bir şekilde devreye girse bile dişe dokunur bir seyir keyfi için en az 2-3 sene beklemek gerekebilir. Ancak, “yok ben o kadar dayanamam” diyorsanız bir tv kartı ya da Neta’nın şimdiden duyurduğu alıcısını alıp yapılmaya başlanan yayın denemelerine de tanık olabilir, hatta isterseniz hem karasal yayınları alan hem de uydu yayınlarını alan modelinden edinip, bir taşla birden fazla kuş incitebilirsiniz.
Bu konudaki görüşlerinizi, bilginizi ve yorumlarınızı diğer okurlar ve benimle paylaşmak isterseniz Antrak forumuna bu linkten ulaşabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla.
Burçak ÇUBUKÇU
ta2ee@antrak.org.tr