Termal Yazıcı
Yazarımız Azmi Nalbantoğlu bu ayki yazısında sizlere termal yazıcıların nasıl çalıştığı, bir dosyanın içeriğinin termal yazıcıdan nasıl alınabileceği ve bir PIC ile bu işlerin nasıl yapılabileceği konularını işlemiş. Yazı dizimizin ilk bölümü…
Merhaba
Bu ay sizlere bir dosyanın içeriğini, bir termal yazıcının nasıl çalıştığını, bir I2C ye nasıl bilginin yazılıp okunacağını, bir PIC e nasıl şebeklik ettirileceğini ve bunların hepsini kullanarak ne yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. İşte bunları ne yapacağımız.
Önce malzemeleri tanıyalım:
1 – PIC
2 – I2C bellek
3 – 4017 CMOS entegre
4 – 6 adet transistör
5 – Termal Yazıcı
falan filan..
İlk olarak anlamamız gereken çok önemli bir şey var. BMP uzantılı dosyalar. Biz burada 1-bit renk derinlikli kaydedilmiş BMP dosyaları ele alacağız. Çünkü yazıcımız renksiz. Aşağıdaki grafikte kullanacağımız adresler işaretli olarak gösteriliyor.
Burada değişmeyecek değerlerin adresleri : 0-1 , A-B-C-D ve 1C-1D
Diğer adreslerin de anlamları var fakat o adres blokları bizi ilgilendirmiyor. Sizde bunun gibi bir görüntü almak isterseniz herhangi bir HEX görüntüleyicisi edinmeniz yeterli olur.
Şimdide termal yazıcımızı tanıyalım. Yazıcımız Seiko firmasının LTP1245 model numralı ürünüdür. Resimde de görüldüğü üzere termal yazıcımızin cismi böyle. Piyasada bulmanız kolay diyemem. Mesela ben bir buçuk sene boyunca aradım. Sonunda Ulusta bir hurdacıda buldum.
Çok basit bir mantıkla çalıştığını söyleyebiliriz.
Resimde gördüğünüz üzere neyin ne olduğunu anlamak pek de zor sayılmaz. DAT pininden girilen her bir bit için bir CLK gerekiyor. Toplam 384 bit gönderdikten sonra da LATCH girişini LOW-HIGH ederek Shift Reg. deki girdiğimiz bit sizisini Latch Reg. e göndermiş oluyoruz. Daha sonrada DST1 den DST6 ya kadar olan ısıl elemanları çalıştırarak kağıt üzerinde iz bırakıyoruz.
Resimde görüldüğü üzere denemelerim devam ediyor. Sanıyorum önümüzdeki ay tam olarak sorunsuz çalışan bir sistem olacak.
Önümüzdeki ay projenin devamıyla beraber görüşmek üzere.
Muhabbetle..
Azmi NALBANTOĞLU
zidged@ttnet.net.tr