Wi-Fi Donanımlar
Kablosuz ağ teknolojisi hızla gelişip yayılırken, kullanılan donanımlar da bir o kadar hızla bulunur hale geliyorlar. Bu yazıda böyle donanımlar kısaca tanıtılıyor ve Türkiye piyasasında da kolayca bulunabilen ve alınabilen çeşitlerine bakılıyor.
Wi-Fi en basit anlamıyla kablosuz ağ olarak tanımlanabilir. Bu konu ile ilgili biraz daha fazla bilgiyi şurada bulabilirsiniz. Wi-Fi standartları sayesinde bir ağ üzerinde dosyalarınızı paylaştırabilir, kağıt çıktılarınızı bastırabilir, interneti paylaştırabilir, ve bunu da 40 yada 128 bit şifreleme ve güzel bir (MAC adres filtreleme) filtreleme ile oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Peki ne tür cihazlar var wi-fi ile ilgili olarak Türkiye piyasasında?
Wi-Fi ağların önemli bir parçasını erişim noktaları (access-point) oluşturuyor (ancak şart değil, erişim noktası olmadan da iki bilgisayarı birbiri ile haberleştirmek mümkün). Ağa bağlanacak diğer cihazlarla bu erişim noktalarına ulaşıp hizmetlerden yararlanmak mümkün oluyor. Böyle bir ağ kurmayı planlıyorsanız bir tane erişim noktası edinmeniz gerekiyor. Wi-Fi standartlarında çalışan tüm cihazlar birbirleri ile uyumlular. Yani bir erişim noktasına aynı marka kablosuz ağ kartı ile bağlanacaksınız zorlaması bulunmuyor. Dilediğiniz marka çeşitliliğinde bir ağ yapısı kurmanızda, aynı normal kablolu ethernet ağlarında olduğu gibi hiç bir engel yok.
Tom's Hardware Guide Türkiye sitesinde bu tür aletlerle ilgili bir inceleme yer alıyor. Bu sitede yer alan incelemede Aresgate 1000 cihazı ele alınıp incelenmiş. Cihaz kablosuz iletişim için kullanılan WEP (Wireless Equivalency Protocol) protokolünü destekliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi cihazı istediğiniz gibi ayarlayıp dilediğiniz makinelere dilediğiniz erişim haklarını verip vermemekte özgürsünüz.
Armada sitesinde de özellikle yabancı amatörlerin pek meraklı oldukları Linksys wap11 erişim noktası ve diğer kablosuz ağ ürünleri ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Hepsiburada gibi online satış yapan mağazalarda da kolayca bu tür ürünleri bulmak mümkün oluyor. Mesela 3com firmasının ürünleri gibi. Fiyatı biraz da markanın ağ kartları konusundaki üstünlüğü nedeniyle yüksek sanırım. Ancak deneme yanılma ile en iyisini bulacak kadar zengin olmamak kötü tabi…
Türkiye piyasasında bulunabilen markalardan bir diğeri de D-Link. D-Link DWL-1000AP modeli 222 USD+Kdv fiyatla satılmış ancak şimdi stoklarda bulunmuyor, geliş fiyatı yüksek olduğu için olabilir (yurtdışı fiyatı 88 USD).
Seçenekler şu sıralar pek sonsuz sayılmaz ancak biraz bu işe para ayırıp denemeler yapmayı düşünüyorsanız başlamak için ülkemizde de yeterli ürün var. Hele kablolama zorluğu olan bir binada yerleşecekseniz ya da komşu binada oturan arkadaşınızla "şöyle bir ağ kurabilseydik" diye düşünüp duruyorsanız denemeye kesinlikle değecek bir sistem.
Bu satırları okurken, çok da kullanışlı değilmiş gibi gelebilir ama doğrusunu isterseniz wi-fi'nin geleceği parlak görünüyor. Chipset üreticilerinden Intel bile anakartlara wi-fi desteği sağlayacak olan çözümler üzerinde birşeyler gerçekleştirmiş.
USB ilk çıktığı zamanlarda neredeyse hiç bir işe yaramıyordu hatırlarsanız. Yaklaşık 3 sene kadar da usb öylesine duran garip görünümlü bir bağlantı olarak kaldı bilgisayarlarımızın üzerinde. Şimdi ise usb portlarımız sayıca yetersiz kalıyor. Wi-fi desteği de bir kaç sene içersinde aynen böyle yaygın kullanılıyor olacak gibi görünüyor.
2.4 Ghz'de çalışan wi-fi cihazları en yüksek 11 MBps (IEEE 802.11g standardı ile bu kız 56MBs, ancak yeni sayılır) (IEEE 802.11a ise 56 MBps ama 5.8 Ghz'de çalışıyor, şu anda fazla yaygın değil) data transfer hızına ulaşmak mümkün (hız kademeleri genellikle 1, 2, 5.5 ve 11 MBps). Tabi bu ortamda fazla gürültü olmaması (gürültü derken; radyo frekansında gürültüden bahsediyorum. Mesela: mikrodalga fırınlar ve 2,4 Ghz bandını kullanan diğer cihazların meydana getirebilecekleri etkileşim kastettiğim) ve cihazların birbirlerine ne derece iyi erişebildikleri ile doğrudan bağlantılı. Ancak gene wi-fi standartları gereği hızlar düşürülerek göreli olarak kötü şartlarda gerçekleşen ağ bağlantılarının cihazların bağlantıyı koparmadan birbirleri ile haberleşmeye devam etmeleri mümkün olabiliyor. Üzerlerindeki antenler ile kapalı ortamlarda 90 metre içersinde açık alanda ise 500 ile 1000 metre uzağa sorunsuz erişilmesi mümkün. Tabi amatör damarınız tutarsa 22 db'lik bir anten sistemi yapıp 16 kilometre uzağa da gitmeniz de mümkün. Yani oldukça keyifli pazar günü projeleri amatörleri bekliyor gibi.
Peki ne kadar bir bütçe gerekiyor tüm bunlar için? Görünüşe göre iki cihazı yakın mesafede haberleştirmek ucuz. Tanesi 80 USD+Kdv'den iki PCMCIA kablosuz ağ kartıyla 160+Kdv'ye iş bitiyor. Ancak doğru dürüst bir ağ kurayım diyorsanız, bir erişim noktası almanız gerekecek o da 200 USD+Kdv kadar daha harcama yapmanız gerekiyor.
Cihazların piyasamıza yeni girdikleri ve sürümlerinin de fazla olmadığı göz önünde tutulduğunda, bir süre sonra daha makul fiyatlarla satılacaklarını söylemek yanlış olmaz sanırım.