Windows XP Denetim Masası
Burada Windows’un görünümü, klasörlerin nasıl gözükeceğini, Saat, Yazıcı, Ağ ayarları, Program ekleyip kaldırma, Donanım ekleme, büyüteç, klavye, fare ve sistemle alakalı ayarlara girebilirsiniz.
Accessibility Options (Erişilebilirlik Ayarları) : Burada klavyede bazı tuşlara basıldığında görsel yada sesli uyarı verme seçenekleri ve fare yerine geçebilecek klavye yön tuşlarının ayarlarına erişebilirsiniz.
Add Hardware (Donanım Ekle) : PnP (Tak ve çalıştır) özelliği olmayan cihazları buradan ekleyebilirsiniz. Alacağınız cihaz genellike PnP özelliği taşıyacağı için cihazı taktığınızda Windows otomatik olarak cihazı kurmaya çalışır eğer kuramazsa sizden kurulum yerini ister ve ordan kurar.
Bu ikona tıkladığınızda Windows kısa bir tarama yapar eğer bir donanım bulursa yada bir donanımın eksik olduğunu fark ederse uyarır.
Add a new hardware device (yeni donanım ekle) seçeneğine basın. Bir sonraki ekranda listeden donanım eklemeyi (Install the hardware from the list) seçin.
Donanımınızın tipini seçtikten sonra listede eğer donanımınızı görürseniz kurun yoksa disket var (have disk) seçeneğinden belirteceğiniz yerden donanımınızı kurun.
Add Remove Programs (Program Ekle Kaldır) : Program ekleme kısmı biraz mantık dışı ama kaldırma kısmından istemediğiniz programları kaldırabilirsiniz. Yada Windows Bileşenlerinden Windows’la alakalı bileşenleri kaldırıp ekleyebilirsiniz.
Administrative Tools (Yönetimsel Araçları) : Burada Windows bileşen ayarları, bilgisayar yönetimi (disk, donanım, kullanıcı), Olay izleyici vardır.
Event Viewer (Olay görüntüleyici) : Sistem açılırken yada çalışır durumdayken olan her türlü hatayı yada olumlu gelişen bir olayı tutar. Sorun olduğu zaman buradan ayrıntılı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.
Shared Folders: Paylaşılmış klasörleri görürsünüz
Local Users and Groups : Bilgisayarda tanımlanmış kullanıcı ve gruplarda erişim hakkı verebilirsiniz.
Device Manager (Aygıt Yöneticisi): Bilgisayarınızda takılı cihazlara buradan erişebilirsiniz. Hatalı bir sürücü varsa yada donanıma yazılım yoluyla ulaşamıyorsanız (tarayıcı programıyla tarayıcının bulunamaması) buradan donanımın durumunu görebilirsiniz.
Disk Management (Disk Yönetimi): Burada yapacağınız değişiklikler kalıcı sorunlar çıkartabilir dikkatli olun (aktif diske yapılacak değişiklik sonucu sistemin açılamaması, kazaran bir diskteki verinin silinmesi gibi)
Bu bendeki görüntü
Bu da arkadaşın :)
Services (servisler): Windows’la başlayan servisleri buradan yönetebilirsiniz, durdurup yeniden başlatabilirsiniz.
Date Time (Tarih Saat) : Tarih ve saat ayarlarını yapabilirsiniz.
Display (Görünüm): Xp temalarını, arka planı, ekran koruyucuyu değiştirebilirsiniz. Ayarlar kısmından da çözünürlük ve ekran kartı ayarlarına ulaşabilirsiniz.
Folder Options (Klasör Seçenekleri): Klasörleri nasıl görüneceğini buradan ayarlayabilirsiniz. Gizli klasörleri gösterip tanımlı uzantıların ayarlarını yapabilirsiniz.
Bazı virüsler kullanıcılar fark etmesin diye uzantıları gizler yada siz bu ayarı yaparsanız bazen sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin size gelmiş bir zip dosyasının aslında zip olmadığı bunun bir doc dosyası olduğu söylenirse o zaman bu uzantıları göstermek gerekir. Yada birisiyle pc de yazışırken size bir “resim” gönderdiğini düşünelim ama bu “resim” gerçekte resim olmayabilir. İkonu xp nin resim ikonu gibi gözüküp bir trojan olabilir. Ör : image01.jpg.exe olarak gönderilen trojanın sizde image01.jpg olarak gözükür çünkü bilinen uzantılar için uzantıları gösterme seçeneğine bastınız.
Internet Options (Internet Ayarları) : IE’nin ayarlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Network Connections (Ağ Bağlantıları) : Ağ ile alakalı donanımlara buradan erişebilirsiniz.
Phone and Modem Options (Telefon ve Modem Ayarları) : PC’de takılı modemleri buradan ayarlayabilirsiniz.
Power Options (Güç Ayarları) : Monitorun ve sistemin ne zaman bekleme konumuna geçeceğini buradan ayarlayabilirsiniz.
Printers and Faxes (Yazıcı ve Faxlar) : Bu cihazlarada buradan erişebilirsiniz. Kuyrukta bulunan yazdırma işlerine bakabilirsiniz. Ağ için paylaşıma açabilirsiniz.
Security Center (Güvenlik Merkezi) : Windows XP SP2 kullananlar iöin güvenlik duvarı ayarları buradan yapılır. Port açmak isteyenler buradan gerekli portları açabilir.
Sound and Audio Devices (Ses Ayarları) : Ses’le alakalı donanımları buradan ayarlayabilirsiniz.
User Accounts (Kullanıcı Hesapları) : PC’de sizin dışında başka kullanıcılar varsa onlar içinde hesap açıp bazı haklar tanımlayabilirsiniz.
Kenan Atasoy
kenan@antrak.org.tr