Türkiye’de Üretilen İlk Uydu İTÜPSAT1 Uzayda!
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye’de üretilen ilk uydu İTÜpSAT1 başarıyla fırlatıldı. Yörüngeye yerleşen uydu ile ilk haberleşme sağlandı. Uydunun çekeceği fotoğraflar da bir süre sonra İTÜ’de kurulan yer istasyonuna ulaştırılacak.
Biz Amatörler için uydunun ayrı bir önemi var. ANARAD Onursal Başkanı (İstanbul Şubesi Eski Başkanı) TA2GA – Gürbüz AKBULUT'un oğlu olan; TA2RR çağrı işaretli Telsiz ve Radyo Amatörü genç arkadaşımız İlke AKBULUT proje başlangıcından üretim sonuna kadar İTÜ laboratuarlarında proje yönetiminde ve üretiminde görev aldı ve yapımda önemli katkıları oldu.
TA2RR – İlke AKBULUT arkadaşımızı ve ailesini başarılı bir projede değerli katkıları bulunması nedeniyle ANTRAK olarak kutluyoruz.
Her 90 dakikada bir dünya çevresinde bir tur atacak olan uydunun Beacon sinyallerini FM olarak UHF Amatör Bantta (437.325 MHz) çalışan kazançlı bir anten ile izleyebilirsiniz.
Uydu takibi için HamRadioDeluxe ve Orbitron yazılımlarında kullanılan güncel yörünge bilgilerine aşağıda verilen linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.amsat.org/amsat-new/satellites/satInfo.php?satID=127&retURL=/satellites/status.php
Türkiye’nin ilk küp uydusu, 23 Eylül 2009, Çarşamba günü Türkiye saatiyle 9.21 de fırlatıldı. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C–14 roketi ile fırlatılan uydu, 20 dakika sonra yerden 720 km yüksekteki yörüngesine yerleştirildi. Uydunun fırlatılmasını canlı olarak takip eden Uzay Mühendisliği Bölümü akademisyen ve öğrencileri heyecanlı anlar yaşadı. Hep birlikte geri sayarak uydunun fırlatılmasına tanıklık eden proje ekibinin heyecanı, uydunun yörüngeye yerleşmesiyle doruğa çıktı. İTÜpSAT1 yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 km ile yol alan uydu dünyayı yaklaşık 96 dakikada bir dönmeye başladı. İTÜpSAT1 16 kez dünyayı turlayacak ve Türkiye’den geçtiği zaman dilimlerinde 10 dakika boyunca haberleşme sağlanabilecek.
Projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alim Rüstem Aslan ile Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan İnalhan Hindistan’da bütün aşamaları yakından takip etti. Fırlatmayı İTÜ’deki Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuarı’nda izleyen Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal “Bu bir ekip çalışmasıdır. Üç yıldır büyük bir sabır ve emekle yürütülen çalışmaların başarıyla sonuçlandığını görmek heyecan verici. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor olmanın verdiği gururu yaşıyoruz. Bu başarı daha büyük uyduların üretilmesi için önümüzü açtı. Nano uydu üretimi için başlattığımız çalışmalar hız kazanacak.” dedi.
Daha detaylı haberleri ve basındaki yansımalarını İTÜ web sayfalarından izleyebilirsiniz.
http://usl.itu.edu.tr/indextr.html (TÜRKÇE)
http://usl.itu.edu.tr/index.html (İNGİLİZCE)
İstanbul Teknik Üniversitesi'ni ve değerli Öğretim Üyelerini, gençlerin katkısı ile bir ilki başardıkları için kutluyoruz.
ANTRAK