Negatif İyon Jeneratörü
Bu devre ile daha sağlıklı bir hava solumanız mümkün… Yaşamımızın ana desteklerinden biri de solumaktır. O atmosfer denen mucizevi gaz karışımı olmasaydı, ya da onu meydana getiren gaz oranlarında değişiklikler olsaydı, halimiz nice olurdu? Soluk aldığımız sırada ciğerlerimize hava ile birlikte gözle görülebilen/görülemeyen bir çok zararlı partikül girer. Niteliklerine göre bu partiküllerin az ya da çok vücudumuza zararları vardır.
Polenler, karbon monoksit, karbon dioksit, sigara dumanı ve içindekiler, sülfür dioksit vb. sayabileceklerimizden bir kaçıdır. Bunlar her an etrafımızdadırlar, soluduğumuz havanın içindedirler ve biz bunları soluyarak devamlı bir tehlike içinde,türlü solunum yolu veya daha ciddi boyutta hastalıklara maruz kalırız.
Sokakta olduğumuz zamanlar bu tehlike çok daha fazladır, ancak yaşamımızın büyük bir bölümü evde geçiyor.
Teknoloji havayı temizleyebilmemiz için türlü çareler üretmiştir. Bunların başında (Hava temizleme cihazları) gelmektedir. Belki gördünüz belki de duydunuz bu aletleri.
Gazetelerde sık sık Yatağan’da olan olayları okuyoruz. Termik santralın bacalarından çıkan zehirli gazlar, bu şirin beldemizi yaşanmaz hale getiriyor ve gene basından öğreniyoruz, bu santralın bacalarına atmosfere atılan zehirli gazları yokedecek elektronik filtreler takılıyor ya da takılacakmış.
Pekiyi de elektronik bir alet nasıl olur da havayı temizler? Bu aletlere (precipitator, air purifier, electrostatik cleaner) gibi adlar veriliyor. Evlerimizde, işyerlerinde veya insanların topluca bulundukları kapalı yerlerde kullanılan ve fiyatları bir hayli yüksek olan bu aletlerin çalışma prensipleri şöyle: Hava belli bir yerden cihazın içine emiliyor, bu ilk girdiği yerde bulunan mekanik bir filtreden süzülüyor, daha sonra (odor filter) denilen ve aktif karbon zerrelerinden yapılmış bir koku filtresinden geçiyor, bundan sonra işe elektronik giriyor ve bir miktar zararlılardan arıtılmış hava Elektrostatik filtreye giriyor. Bu filtrede 6 ila 7.5 kilovolt’luk bir DC. elektrik yükü var. Hava, ön yükleme telleri ile + yükle yükleniyor biraz ileride eksi yükle yüklenmiş plakalar var, elektriğin basit yasalarından biri olan “aksi yüklü kutuplar birbirlerini çeker” nedeniyle filtreye giren havanın içindeki tüm mikroskopik partiküller bu plakalara yapışıyor. Şimdi içindeki tüm zararlılardan temizlenmiş hava çıkıştaki son mekanik filtreye doğru yönlendiriliyor ama bu arada içine bir miktar “OZON” yani O3 katılıyor ve dışarı veriliyor. İşte size basitce anlatılmış bir elektronik hava temizleme cihazının çalışma prensibi. Pekiyi de ozon ne iş yapıyor? Yağmurlu ve şimşekli havalardan sonra burnumuza keskin bir koku gelir, bu şimşeğin çakması sırasında ortaya çıkan çok yüksek elektrik deşarjı nedeniyle oluşan ozon gazının kokusudur. Bu sırada hava pırıl pırıl bir görünümdedir, içinde toz diye birşey kalmamıştır. Ozon negatif olduğu için havadaki pozitif yüklü partiküllerle birleşir, onları ağırlaştırır ve yere çökmelerine sebep olur. Yukarda elektronik bir hava temizleme cihazının çalışma prensibini anlatmıştım. Böyle bir cihazı elde yapmak çok zor olacağına göre, acaba başka bir şekilde havayı temizleyebilecek bir alet yapamazmıyız? Yaparız. Bu en basitiyle bir iyon jeneratörüdür. Devre şeması ve yerleştirme planıyla baskılı devresi aşağıda görülen sistemi kurmak ve şebekeye bağlamak yeter. Montaj sırasında çok dikkat edilecek hususlar var, şöyle ki:
Kullanılacak diyotlar en az 1000V.’luk olmalıdır (1N4007) gibi, kondansatörler en az 630V. olmalıdır. Malzemeleri lehimlerken, lehimlerin kesinlikle pürüzsüz olması gerekmektedir. Aksi halde sivri uzantılardan istenmeyen deşarjlar meydana gelecek ve cihazın randımanlı çalışmasını engelleyecektir. Sistem bir cascade bağlantı sistemidir. Her katlanmada voltaj yükselecek ve sonunda 7,5 KV. gibi bir yüksek voltaj oluşacaktır. Son kısımdaki 10 adet 3.3 MOhm.’luk dirençler katiyen eksik konulmamalıdır. Bu dirençler akım limitleyici dirençlerdir ve iğneye dokunulması halinde oluşacak şoku önlerler. Çıkışta bir dikiş iğnesi kullanılmaktadır. Zamanla iğnenin ucu korozyona uğrayacağından, arada bir çıkarılıp temizlenmelidir. İğne arada bir çıkarılacağına göre baskılı devre üzerine monte edilecek ve sivri çıkıntıları olmayan bir klemense monte edilebilir. Tüm sistem sağlam bir plastik kutunun içine konmalı, sadece iğnenin çıkacağı ufak bir delik bırakılmalı ve iğnenin üzerine ucu açıkta bırakılacak şekilde bir plastik makaron geçirilmelidir. Herşey bittikten ve esaslı bir kontroldan geçirildikten sonra enerji verin, avucunuzun içini dilinizle ıslatın ve deymeyecek şekilde iğneye yaklaştırın. Avuç içinizde bir serinlik hissedeceksiniz. Bu oluyorsa, cihaz mükemmel bir şekilde çalışıyor demektir.
Hissedeceğiniz serinlik avuç içine çarpan negatif iyonların meydana getirdiği bir effektir. İğneyi baskılı devreye en kısa yoldan temas edecek
şekilde yerleştirin, iğne derken normal bir dikiş iğnesini kastediyorum, yorgan iğnesi değil. Yani boyu aşağı yukarı 3cm. filan olmalı…Yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim….
ÖNEMLİ NOT: Aşırı solunması halinde OZON solunum sisteminde tahribata sebep olur. Bu bakımdan ASTIM hastalarının dikkatli olmaları ve cihazın BANYO gibi aşırı nemli yerlerde kullanılmaması şiddetle tavsiye olunur…
Yukarıdaki şemaya tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.
Baskılı devre
Baskılı devrenin yerleşim yüzü
PLT çizimleri için bu dosyayı indirebilirsiniz!
MALZEME LİSTESİ
Dirençler : R1~R10 = 3M3
Kondansatörler: C1~C27 = 33n ~ 47n. 630V. AC
Diyotlar = 1N4007 ( 1000V. )
Sigorta = 75 Ma:
Merhaba,
Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim.
Söz konusu devreyi, tüm yönergelere sadık kalarak kurdum ve enerji verdim. Ancak elimi dilim ile ıslatıp, iğneye yaklaştırdığımda, bahsettiğiniz gibi herhangi bir serinleme hissetmedim. İğne ucu ve çevresinde, gözle görülür bir arklanma da görünmüyor.
Voltaj ölçümlerini ve sigortayı defalarca kontrol ettim. Hatta devre enerjili değilken, elim yanlışlıkla diyotlardan birine değdi ve üzerimden deşarj oldu. Epey bir sarsıldım :)
Devreye ilişkin bir kaç resmi aşağıdaki linklerde paylaştım. Bu sistemden elinizde hazır halde bulunan bir örnek var ise, çalışma anını ve tepkilerini bizlerle paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler, İyi çalışmalar.
https://drive.google.com/open?id=0B6urGrFlQO_lN2ttTnBldm4zQTQ
https://drive.google.com/open?id=0B6urGrFlQO_lRi1VbWZqSi1KaWs
https://drive.google.com/open?id=0B6urGrFlQO_lQ2d1SFdmdVNTMkU
https://drive.google.com/open?id=0B6urGrFlQO_lMEhNUDdoUElmMUU