LED ile Aydınlatma
Şebeke üzerinde trafo olmadan LED'ler nasıl çalıştırılabilir?
Beyaz LED’ler günlük yaşamımızın bir çok kısmına yoğun bir biçimde girdiler. Araba farlarından çeşit çeşit el fenerlerine, kamp lambalarından evlerimizde gece lambası niyetine kullandıklarımıza ve daha hatırlayamadığım bir çok çeşidi ile bu şirin aydınlatıcılar uygun fiyatları ile artık elimizin altındalar.. Aşağıdaki şemalardan istediğinizi rahatlıkla üretip evinizin loş veya karanlıkta kalan bir yerine koyun, gece gündüz oraları aydınlatsın.
Dikkat ederseniz devre 240V. Şebeke cereyanı ile çalışmakta ve bir trafoya ihtiyaç duymamaktadır. LED’lerin gereken voltajını devrede kullanılan bir kondansatör vermektedir. Çok sayıda LED kullanacaksanız onları istediğiniz şekilde dizip bir kutuya yerleştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken hususları şöylece sıralayabiliriz: Kalitesiz LED kullanmayın, zira enerji verdiğinizde her biri kendi havasına göre ışıldayabilir. Kondansatör muhakkak (minimum ) 400V veya bulabilirseniz daha yüksek voltajlı olsun. LED’leri monte ederken Anot ve Katot uçlarına dikkat edin. Şebeke cereyanı ile çalışacağınızdan iletim hatlarını çok sağlam yapın. Devrede kullanılan direnç METAL OKSİT ve 1W. Lık bir dirençtir.
Aslında bunları size niye hatırlatıyorum onu da bilemedim. Zaten eli havya tutmayan, elektronik malzemeden anlamayan biri zaten böyle bir işe girişmez gibi geliyor…
Şayet bu işe soyunursanız ( aslında çarşıdan ucuza temin edebileceğiniz ) ellerinizle imal ettiğiniz uzun ömürlü bir aydınlatma aracınız olacak. Haydi kolay gelsin..