Konuşan Voltmetre, Ampermetre ve Direnç Ölçer
Konuşan voltmetre projesinde şimdide ampermetre direnç ölçer ve volt amper grafik analizör (graphic analyser) özellikli olarak devam ediyoruz.
Bu yazı ile, Antrak Gazetesi'nin Haziran 2010 sayısında başlayan projenin dördüncü versiyonuna gelmiş bulunuyoruz. Önceki versiyonlarda, Haziran 2010 / konuşan voltmetre, Temmuz 2010 / konuşan voltmetre ampermetre, Ağustos 2010 / konuşan voltmetre ampermetre direnç ölçer projelerini işlemiştik. Ekim 2010 sayısında ise, konuşan voltmetre ampermetre direnç ölçer ve volt amper grafik analizör (graphic analyser) özellikli olarak devam ediyoruz.
Projenin ilk başladığı günden itibaren her ay bir özellik daha ilave ederek kullanım alanının daha geniş olmasını sağlamaya çalışıyorum. Ağustos 2010 sayısındaki devreyi yapanların bu ay yeni devre yapmalarına gerek yok, çünkü devre kısmı aynı. Sadece bilgisayar programında ilaveler yaptım. Programı çalıştırdığınızda, kullanım şeklinin aynı olduğunu göreceksiniz. İlave özellik olan volt ve amper grafik analizör özelliğinin çalışma şeklini açıklayayım.
Bir de önceki programda sesli bildirim güncelleme aralığını ayarlayabildiğimiz bölümde, sürenin kaç saniye olduğunu gösteren bölümü ilave etmeyi unutmuşum. Bu bölümü, bu ayki versiyonda ilave ettim. Ayar yapılan yerin yanında bulabilirsiniz.
Volt amper grafik analizör özelliğinin bir adet ayarı bulunmaktadır. O da güncelleme süresi ile ilgili. Yapacağınız ayarın yanında süreyi gösteren bölüm vardır. Bu ayar 2 örnekleme arasındaki zamanı milisaniye olarak ifade eder. Onun altında kırmızı çizgilerle belirtilmiş bir tam grafiğin toplam süresini belirten gösterge vardır. Yine buradaki değer de milisaniye olarak okunmalıdır. Buradaki hesap şöyledir; Bir tam grafik, 660 adet örnekleme gösterebilir. Siz 1 milisaniyeye ayarlarsanız, grafiğin tamamı 660 milisaniyelik zaman içerisinde olan değişiklikleri gösterecektir. Örnekleme zaman değeri yükseldikçe grafiğin toplam zaman değeri de yükselecektir. Buradaki zaman düzenini gereken şekilde ayarlayınız. Aşağıdaki hareketli resimde, programın çalışır haldeki ekran görüntüsünü görebilirsiniz.
Bu program ve devre ile diğer özelliklerinin yanında, kullanmış olduğunuz DC güç kaynağınızın, devrenizin veya diğer cihazlarınızın güç değerlerini test ederek aynı zamanda oluşan değişimleri grafik ekran üzerinde daha detaylı görebilirsiniz. Grafik ekranın iyi tarafı eğer aynı değerlendirmeyi sadece ölçü aletinizle yapacak olsaydınız, örneğin 1 milisaniyede oluşan değişimleri takip edemezdiniz. Bu durumda, aklınızda sadece uzun zaman aralıklarında oluşan birkaç değer kalacaktı. Oysa bu devrede ve programda en az 1 milisaniye gibi çok kısa bir zamanda oluşan değişimleri grafik ekran üzerinde volt ve amper olarak görebilirsiniz. Böylece yaptığınız veya satın aldığınız elektronik cihazların, kullanılan güç anındaki davranışlarını grafik olarak test edebilirsiniz. Örneğin DC adaptörünüzden fazla akım kullandığınız anda adaptörünüzün gerekli olan akımı karşılayıp karşılamadığını veya voltaj değerinde herhangi bir düşme ya da yükselme olup olmadığını grafik olarak takip edebilirsiniz.
Devrenin PCB resmi, yeni yapacaklar için aşağıda verilmektedir.
Önceki devrede olduğu gibi yine 2*6 komütatör kısmını alttaki hareketli resimde görebilirsiniz.
Amper ölçümü ile ilgili bağlantı resmi:
Voltaj ölçümü ile ilgili bağlantı resmi:
Volt ve Amper değerlerini aynı anda ölçmek için olan bağlantı resmi:
(gurup direncin montaj şekli ile ilgili açıklamayı Ağustos 2010 sayısından okuyunuz.)
USB fişin bağlantı resmi:
Programı, yapacağınız ses kayıtları ile kullanmak isterseniz Haziran 2010 sayısındaki açıklamaları okuyunuz.
Önceki sayılardaki bazı detayları, bu yazıda tekrar anlatmadım. Projeyi yapmayı düşünüyorsanız, Antrak Gazetesi Haziran 2010 , Temmuz 2010 , Ağustos 2010 sayılarındaki konuşan multimetre ile ilgili yazıları da bence okuyun. Çünkü dikkat edilmesi gereken çok önemli detaylar var ve herşey hatasız yapılmış ise devreyi bilgisayarın USB port'una taktığınızda alttaki hareketli resimdeki gibi bir bilgisayar mesaj görüntüsü oluşur
Program.rar
Büyük Görünüm
usbproject.hex
Devrenin pcb dosyası
Tarık Konca