Küçük Programlar
Küçük Programlar |
Bilgisayar için programlar yazmaya başladığım ilk zamanlar hem kendi elektronik çalışmalarıma, hem de yazılım konusunda gelişmeme yardımcı olsun düşüncesiyle küçük programlar yazmaya başlamıştım. Bu yazıda anlatacağım programların internette daha gelişmiş olan bir çok örneğini bulabilirsiniz fakat ben sizinle yapmış olduğum çalışmaları paylaşmak istedim.
İlk program direnç renklerini belirterek direncin değerini buluyor. Alttaki hareketli resimden çalışma şeklini takip edebilirsiniz. Resmin altındaki linkten bilgisayarınıza kaydedip çalıştırabilirsiniz.
direnc_hesap_v_1.exe
İkinci progam ise birinci programın ilave özellikler eklenmiş versiyonudur. Üst bölümünde ilk versiyondaki özellikler çalışırken, alt bölümde siz direncin değerini yazıyorsunuz ve üstteki renklendirmede renk bilgisini buluyorsunuz. Alttaki hareketli resimden çalışma şeklini takip edebilirsiniz. Resmin altındaki linkten bilgisayarınıza kaydedip çalıştırabilirsiniz.
direnc_hesap_v_2.exe
Üçüncü programı elektronik devrelerde hesaplamalarda çok kullanılan birkaç formül için yazmıştım. Bulmak istediğiniz değerin yanına değerleri yazıyorsunuz soldaki tuşa basınca hesaplıyor. Sağdaki temizle tuşuna basınca ekrandaki değerleri siliyor. Alttaki hareketli resimden çalışma şeklini takip edebilirsiniz. Resmin altındaki linkten bilgisayarınıza kaydedip çalıştırabilirsiniz.
formul.exe
Dördüncü programı internette bulduğum bir resmi programa dahil edip onun üzerine yazmıştım. Biraz daha gelişmiş hesaplamalar üzerineydi. Resim üzerinde kullanmak istediğiniz dilimdeki butonu işaretleyip, alttaki değerleri yazıp sol köşedeki kırmızı butona bastığınızda hesaplama yapılıyor. Yeni bir seçim yaptığınızda alttaki değerler sıfırlanıyor. Alttaki hareketli resimden çalışma şeklini takip edebilirsiniz. Resmin altındaki linkten bilgisayarınıza kaydedip çalıştırabilirsiniz.
ohm_s_law.exe
Pic basic pro ve pic proton basic pro ile program yazarken “serin” ve “serout” komutları kullanılırken seri data iletişim hızı, kaç bit olduğu, parity ayarı, true yada inverted olduğu gibi parametreler, birtakım hesaplamalar sonucunda elde edilen rakamla yazılırdı. Programların yardim bölümlerinde hesaplamalar ile ilgili detaylı anlatım var. Fakat her seferinde bu hesapları yaparken zaman kaybetmek yerine daha pratik olsun düşüncesiyle bu programı yazmıştım. iletişim hız değerini yazıp alttaki butonlardan uygun olanı çalıştırdıktan sonra gerekli olan sonucu hesaplıyor.
pic_basic_seri_data_hesap.exe
Gps den veya internetten elde edilen koordinat bilgilerini aprs veya benzeri programlarda kullanmak istediğinizde koordinat bilgilerini doğru yazsanız bile karşılaştırma yaptığınızda bazen sonuçların doğru olmadığını görürsünüz. Burada sorun koordinat hesaplamasında yapılan biçim farklılığıdır. Bu soruna yardımcı olmak için programı yazmıştım. Çevrilecek koordinatın son değerini yazıp alttaki butonlardan uygun olan biçimi seçin.
gps_cevirici.exe
Proton basic de program yazarken mikrodenetleyicinin sistem ayarlarını ayarlamak için herhangi bir uygulama bulunmuyor. internet üzerinde araştırma yaparken birkaç uygulama buldum, fakat düzgün çalışmadı. Siz ayarları yaparken mirodenetleyicinin datasheetindeki ilgili bölümleri okuyup yazmanız gerekiyor. Bu uzun zaman alan bir uğraş. Eğer İngilizce bilmiyorsanız bu sizin için çok daha zor olacaktır. Ben birçok mikrodenetleyici için gereken ayarları araştırıp buldum ve bir dosyada topladım. Program yazdığınız mikrodenetleyici için gereken ayarları alttaki linkdeki dosyadan kopyalayıp kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bilmediğiniz ayarları satırdan silin. Proton basic sizin için varsayılan değerleri ayarlayacaktır. Yazım şekli 10f200 için örnek:
@ CONFIG_REQ
@ __config INTRC_OSC & CP_OFF & WDT_ON & MCLRE_OFF şeklinde olmalıdır yazabileceğiniz değerlerin yazım şekli üst satırlarda tanımlanmıştır
Yazıdaki tüm programları indirebilirsiniz: Kucuk_programlar