TEKNOPOST
Yazarımız Burçak Çubukçu bu ayki Teknopost yazısında uydu alıcıları incelemiş. İncelemelerde Linux tabanlı bir uydu alıcısı olan DREAMBOX ön plana çıkıyor.
Teknolojik gelişmeler, günden güne daha ilginç biçimlere girerek hayatımıza yansıyor. Çoklu ortam uygulamaları için İnternette yeterli band genişliği olmaması uzun sürmeyecek olsa da televizyon yayıncılığı açısından İnternette 1-2 yıl içersinde bir devrim beklememek gerek. Diğer yandan sayısal uydu yayınları ile ilgili uygulamalar başka bir mecradan gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Buna iyi bir örnek ise uydu alıcıları.
Eğer zaping denilen illetin müptelası iseniz bu uydu alıcılarına bayılacaksınız. En uydurukları bile (150-200 YTL) iki anten (+50-60 YTL) ile 700-800 kanal yayını alıyor. Baştan sona gitmek bile en azından yarım saat alır.
Neyse, sıradan alıcılar ile yayınları almak ya da pc’nize takacağınız bir kart ile uydu yayınlarını izleyip uydudan dökülen İnternet verilerini ayıklamak da bu yazının konusu değil.
Bu yazıda biraz “özel” bir uydu alıcısından bahsetmek istiyorum. Alman Dreem Multimedia TV firması tarafından üretilen bu alıcı “olmadık” işler becerebiliyor!
Şimdi aşağıdaki resme bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Hayal gücünüzü biraz zorlayın bir uydu alıcısında ethernet bağlantısı ve usb girişi ne arar? Evet bilgisayarınızla haberleşebiliyor. Hatta internet üzerinden diğer bilgisayarlarla da haberleşebiliyor! Üstüne bilgisayarınızdan tv seyretme lüksünüz de oluyor. Evinizde kablosuz bir ağ varsa ve “laptop”unuz da yanınızdaysa tuvalette gazete okumayı unutun derim.
Aslında bu cihaz, 250 MHZ IBM PowerPC (350 Mips), Linux işletim sistemi ve standart Linux API’si (DirectFB, Linux-FB, LIRC, … ) ile işliyor. Dolayısıyla biraz uğraşı ve yabancı dil bilgisi ile gerçekten ilginç uygulamalar çalıştırabilirsiniz!
Hatta ayrıca satılan klavyesini alarak işleri daha da kolaylaştırmanız mümkün görünüyor.
Şu anda piyasada satılmakta olan 7000 modeline ek olarak bir sabit disk takılabiliyor. Ancak gelecekte cd yazıcı, daha sonra da dvd yazıcı (30 mart 2005’de avrupa piyasasına girecek) ile birlikte sabit diski olan modellerin de çıkması bekleniyor.
Beğendiğiniz programları direkt olarak cd yada dvd’ye kaydetme imkanı verecek bu alıcılar. Ancak zaten sadece bir sabit disk eklemesi ile istediğiniz programı zamanı gelince kaydetme, reklamları atlayarak seyretme anında ileri geri alma gibi bir çok ilginç özelliği de piyasada satılan mevcut 7000 modeli ile yapmak mümkün.
Evet, ülkemizde de satılıyor. Uydu satan yerlerden araştırabilirsiniz. Benim kulağıma gelen 700-800 YTL civarında 7000 modelini bulabileceğiniz yönünde…
Daha ayrıntılı bilgi için http://www.net42.co.uk/dreambox.shtml adresine bakabilirsiniz.
Benzeri pek bulunmayan Dreembox karışık geliyorsa daha az kabiliyetli olup sabit diske kayıt yapabilen (160 Gb için yaklaşık olarak 88 saat mpeg2) başka alıcılar da dünya piyasasında. Ancak bilgisayara bağlama networkünüze irtibat gibi bir çok özelliği unutun gitsin.
Uydu alıcılarıyla ilgili Türkçe Donanım Haber forum sitesine bu linkten ulaşarak merakınızı kurcalayan bazı konular hakkında okuyabilir ve tartışabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla…
Burçak ÇUBUKÇU
ta2ee@antrak.org.tr