Kablosuz Bilgisayar ağları için bazı kolaylıklar
WiFi cihazımızın gücünü kazançlı anten kullanıp arttırmak istiyoruz. Peki ya WiFi cihazlarda anten konnektörü olarak kullanılan "Reverse Polarity TNC" tip konnektörleri mevcut anten konnektörleriyle nasıl uygun hale getireceğiz? Güzel bir haftasonu projesi.
" Wireless Fidelity ( WI-FI ) " olarak bilgisayarlar arasında haberleşme alanında yerini alan ve 802.11b protokolü ile kablosuz ağ kurma olanağı veren cihazlar birçoğumuzun kullandığı bir sistem oldu.
Bir çok firma bu amaçla ceşitli cihazlarını kullanıma sundu. Şu anda ülkemiz pazarında bu amaçla kullanılabilecek bir çok marka cihaz satılmakta.
Kampüs içi, kişisel veya kurumsal olarak , ticari amaç gütmeden , yani servisi yeniden satış sözkonusu olmadan çalışan sistemlerde bu cihazlardan maksimum verim almak isteyenler , bu cihazlarin çıkış güclerini hem yasal olarak hem de teknik olarak arttırma olanaği bulamadıklarından , mevcut anten yerine daha kazançlı anten bağlayabilme çareleri arıyorlar.
Bu çeşit cihazlardaki anten konnektörleri ; yine bir takım ticari kaygılar ile piyasada satılan konnektörler yerine kullanılan ve bu iş için özel üretilmiş kolay bulunamayan konnektörler.
Bu konnektörlerden yaygın olarak kullanılanlardan birisi "Reverse Polarity TNC" olarak adlandırılan bir konnektör. Cihazlarını parcalayıp , anten konnektörlerini söküp, piyasada kolay bulunan konnektörleri takmak istemeyenler için bu ters bağlantılı TNC konnektörleri nasıl elde edebileceğimizi bu yazıda anlatmaya çalışacağım.
Bu arada elde edilecek RP-TNC konnektörünün resmini ve teknik özelliklerini şu web sayfalarında bulabilirsiniz:
http://antrak.org.tr/wp-content/uploads/artp-12001.jpg
http://www.hyperlinktech.com/web/connectors/dp_connectors_rp_tnc.php?SKU=ARTP-1200
Bu iş icin kullanılacak malzemeler ve ekipman :
1 adet erkek TNC konnektör
1 adet dişi TNC konnektör
1 adet keskin bir bıçak veya maket bıçağı
1 adet küçük ince bir eğe
1 adet elektrikli veya pilli matkap
Modifikasyon Sırası :
Piyasadan temin edilen erkek ve dişi konnektörleri birbirine karıştırmadan aşağıdaki gibi
parçalarına ayırın…
TNC lerden çıkan izolatörleri aşağıdaki resimde olduğu gibi yan yana koyduğunuzda
aradaki farkı görebilirsiniz.
Resimde izolatörlerin taban çapları ve yükseklikleri aynıdır. Tabandaki fark görülmektedir.
Burada yapılacak şey sol taraftaki izolatörun tabana yakın yerindeki kalınlığını, sağdakinin taban yüksekliğine gelecek kadar eğeleyerek yok etmektir. Burada kullanacağınız aletler aşağıda görümektedir.
Eğeleme işini düzgün bir şekilde yapabilmeniz için izolatörü matkabın ucuna düzgün bir
şekilde bağlayınız ve matkabı masaya sabitleyiniz.
Matkap dönerken , aynı torna tezgahında olduğu gibi maket bıçağı ile dikkatlice izolatörün fazlalıklarını yontunuz. Son kısımdaki taban bölümünü yok etmemeye dikkat ediniz.
İşlem bitince izolatör matkabın ucunda aşağıdaki şekli alacaktır.
İzolatörleri tekrar yan yana koyduğunuzdaki hali de asağıdaki resimde görebilirsiniz.
Şimdi yapılacak şey izolatörleri ve içindeki pimleri aşağıdaki resimde gördüğünüz şekilde toplamaktan ibarettir. Elde edilen konnektör WI-FI cihazınızın anten konnektörüne uygun bir konnektördür. (RP-TNC kullanan cihazlar için). Bu konnektöre harici anteninizin kablosunu bağlayarak denemeler yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Bu arada söz konusu modifikasyonun ingilizce olarak Web sayfasını aşağıdaki
adreste bulabilirsiniz.
http://www.nodomainname.co.uk/RP-TNC/rp-tnc.htm
Tahir DENGİZ
ta2t@antrak.org.tr