Opto Coupler
Nedir bu Opto Coupler dedikleri? Nerelerde kullanılır? Merak ediyorsanız tanıtım yazısını kaçırmayın
Merhaba antrak okurları yeni bir makale dizisi ile devam ediyoruz bu dizinin kaç bölüm süreceğini bilemiyorum bu dizinin amacı yeni malzemeler tanımak ve değişik durumlarda kullanabileceğiniz alternatifler türetmenizde yardımcı olmak anlattığım malzemeler ile ilgili linkler örnekler ve datasheet adresleri mümkün olduğunca vermeye çalışacağım bir kişiye bile yeni bilgiler kazandırabilirsem amacıma ulaşmış sayılırım şimdiden herkese kolay gelsin.
Yazı dizime opto kuplörlerle başlayacağım kelime anlamı olarak optik kuplaj anlamına geliyor kuplaj konusuna biraz değinirsek
Kuplaj bir sistem içindeki iki katın birbirinden ayrılması ama aralarındaki sinyal iletişiminin devam etmesi olayıdır ayrılma fiziksel olarak gerçekleşir ama iletişim manyetik veya optik olarak devam eder. Bu durumun bize faydası katlardan birinde olan fazla akım , yüksek voltaj gibi olumsuz sisteme zarar verecek etkilerden diğer katları korumaktır.
Peki ne var bunun içinde?
Bir adet led tam karşısına milimetrik olarak yerleştirilmiş bir fototransistör var. led yandığı zaman transistör iletime geçiyor. genel olarak transistörün diğer transistörlerden çok farkı yok(fototransistör olması dışında) opto kuplore göre değişen transistörler ve parametreler mevcut yani anlayacağınız parametreler çok. (Ayrıntılı bilgi için pdf e bakın.)
Çeşitleri konusuna değinirsek birde manyetik kuplaj var ama onu da başka bir makaleye saklayalım J
Malzememiz vishay semiconductors firmasının ürettiği CNY17
6 bacaklı op-amp'a benzer bir kılıf içinde tek fototransistör ve led den oluşuyor (ayrıca bir avantaj olarak bu kılıfa özel transistörü dışarıdan iletime geçirmek için base ucu bulunuyor) ayrıntılı parametreleri pdf i indirerek görebilirsiniz.
Diğer opto çeşitlerine bakacak olursak yine vishay semiconductor firmasının CNY 74 (quad opto 4 lü pack ) ve TCET110 ve TCET4100 (quad opto 4 lü pack ) modellerinede bir bakın (bu modellerde harici base ucu yoktur)
Örneğe bakacak olursanız pic ile dc motor kontrolüne bir örnek verdim şemaya dikkat ederseniz motor ve transistörden oluşan bölümde oluşan herhangi bir arıza durumu hiçbir şekilde pic i etkilemez pic yerine daha pahalı elektronik bir sistem olduğunu düşünürseniz bir anlamda sigorta gibide çalıştığını söylemek yanlış olmaz. Verdiğim semayı uygulamak isterseniz transistör motor seçimi yapmanız ve buna bağlı dirençleri hesaplamazı gerekli ama 270ohm direnç on/off çalışma için ideal bir direnç sayılır.
Pdf dökümanları için www.vishay.com.
İlgilenen herkese kolay gelsin.
Reşat ŞEKER
golge14@hotmail.com