Yeni Hobiniz Robotik
Küçük küçük robot böcekler her tarafı kaplamış! Bilim kurgu değil yeni hobiniz. İşte konu ile ilgili bir yazı ve web sitesinin tanıtımı.
Selamlar…
Bu yazıda yeni gelişmekte olan bir hobi, robotik ve ülkemizdeki hobi-robotik uygulamaları hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Robotik günümüzde, özellikle yurt dışında hızla gelişmekte olan bir hobi.
İnsanlar evlerinde ayırdıkları minik bir köşede, özellikle internetten edindikleri robotik bilgiler sayesinde çeşitli robot projelerle uğraşmaktalar.
Bu hobinin yayılmasında internetin yararları hiç azımsanamayacak kadar büyük. Çeşitli robotik projelere günümüzde internette birçok sayfada rastlayabiliyorsunuz.
Özellikle NASA ve Amerika’daki üniversiteler tarafından gerçekleştirilen büyük projeler gerçekten göz kamaştırıcı.
Nasa tarafından gerçekleştirilen ve 100.000 feet’te uçarak uydu haberleşmesi vs gibi amaçlarla kullanılması planlanan, gündüz güneş enerjisi ile yol alan ve havayı ayrıştırıp hidrojen depolayan, gece ise depoladığı hidrojeni yakıt pillerinde yakarak (Fuel Cell) enerji elde eden, bu sayede aylarca yere inmeden dolaşabilen ROBOTIK uçak.
Tabi bahsi geçen robot kitaplarının ülkemize maalesef hiç ulaşmadığını söylemeye hiç gerek yok. Robotlar için gerekli bilgi kaynaklarına ulaşılsa bile, hobinin yayılmasını önleyen başka etkenler de var, bunlar malzeme temini zorlukları, malzeme fiyatlarının yüksekliği vs.
Robotiğe giriş her ne kadar zor da görünse, bu hobi, ilerledikçe kolaylaşan ve insana daha çok keyif verecektir. Her girişilen iş gibi ilk karşılaşılan zorlukları aşmak için yardım almak, kişinin bu hobiye devam etme olasılığını arttıracaktır.
Netten indirdikleri bir çalışmayı gerçekleştirmeye çalışan çocuklar.
İşte sanırım burada endtas.com devreye giriyor. Robotiğe 1996 yılında boğaziçi üniv. elektrik elektronik mühendisliği yüksek lisans bitirme tezi olarak başlayan bizler, sitemizde ziyaretçilerimizin dünyanın en zevkli hobilerinden biri olan robotiğe kolay bir başlangıç yapmaları için bazı çalışmalar yapıyoruz çalışıyoruz.
Sitemiz projelerinden roböcük1.
Öncelikle maliyetlerin aşağı çekilmesi geliyor. Bu amaçla robotlarımızın boyutlarını küçülttük, 1996 da 45cm boyunda, 25cm yüksekliğinde ve 4-5 kilo kadar ağır olan, çift mikroişlemci tarafından yönetilen bir robotla başlayan maceramız, bu günlerde tek bir mikrokontrolör, hatta sadece birkaç transistör tarafından yönetilen 50gr ağırlığında ve iki kalem pille günlerce çalışabilen robotlara kadar ulaştı.
Robot böceklerimize kısa bir de isim taktık, roböcük. Roböcüklerimizin gerçekleştirilmesi için fazla malzeme gerekmiyor. Gövdelerinin yapımı için, minik bir testere ile kesip Japon yapıştırıcısı ile yapıştıracağınız plastik parçalar, motor olarak hurda CD sürücülerden, teyplerden veya oyuncaklardan vs sökülmüş elektrik motorları. Elektronik elemanlar olarak da her elektronikçide bulabileceğiniz en basit, ucuz ve çabuk bulunanları seçiyoruz. Bir ataç ve bir çelik tel parçası kullanarak nasıl çarpma sensörü yapabileceğinizi, redüktör kullanmadan, basit bir dc motor kullanarak robotunuzu nasıl harekete geçirebileceğinizi adım adım robotsever arkadaşlara göstermeyi planlıyoruz. Böylece böcüklerimizin daha çok insana ulaşabilmesini hedefliyoruz. Hatta bir şekilde malzeme bulamayanlara da roböcük lerimizi, tüm malzemeleri içeren bir kit halinde posta veya kargo ile ulaştırıyoruz.
Dünyada yapılan benzer robot kit çalışmalarını da yakından takip ediyor ve her tür bilgiyi değerlendirerek yeni robot böcek türleri üzerinde yeni fikirler üretmekte kullanıyoruz.
Robot böceklerimizin yapımında güneş panelleri de kullanıyor ve bunlarla ilgili ayrıntıları da sitemizde yayınlıyoruz. Böylece pil gereksinimi olmadan çalışacak minik arkadaşlar yapmanıza imkan vermek istiyoruz.
Solar böceklerle başlayan site içeriği, güneş enerjisi ile çalışarak bu enerjiyi daha çok güneş ışığı aramakta kullanan “robot ayçiçeği” projesi ile devam ediyor. Sonraki projemiz bir tezahürat robotu. Bu, güneş enerjisi ile çalışan, hareketli, benim balkonda yaşayıp, çevrede biri olduğunu hissettiği zaman bayrak sallayıp sevdiği takımın tezahüratını yapacak, onu müziğini çalacak bir mahluk :).
Pilli robocük projeleri ile devam eden site çalışmalarını, yazıdaki devre şeması ve prototip fotoğraflarını inceleyerek sizin de evinizde gerçekleştirmeniz mümkün. Basit devreyi gerçekleştirip, isterseniz hayal gücünüzü de kullanarak değiştirebileceğiniz bir robot böcek gövdesine uygulayarak kendi robot böceğinizi yapabilirsiniz.
Roböcük1 den sonra ulaştığımız en son aşama olarak programlanabilir böceğimiz probug geliyor. Roböcük ün sabit programı ve hareket düzeninin tersine, probug, üzerindeki tuşlarla girilen programını adım adım yürütüyor.
Probug un daha ileri aşamasında lightbug ortaya çıkıyor. Probug şasisi üzerinde gerçekleştirilen lightbug, bir fotodiyod göze sahip ve bu gözü, parlak ışığa ulaşmak için kullanıyor. Sürekli ışığı arıyor ve ışığa doğru hareket ediyor. Eğer tamamen karanlıkta kalırsa hareketsiz kalıp uykuya yatıyor. Etraf aydınlanmaya başladığında uyanıp tekrar ışığa doğru ilerleme görevine devam ediyor.
Bu böcüğümüzün program çalışması devam ediyor. Hem ışık arayan, hem programlanabilen ve daha birçok sürpriz işleve daha sahip olacak, masa üzerinizden ayırmak istemeyeceğiniz bir robot böcek olarak kit halinde hazırlamayı düşünüyoruz.
Projelerimizle ilgili daha detaylı bilgi, adım adım robot böcek yapım albümleri, devre şemaları ve mikrokontrolör programları için lütfen sitemizi ziyaret ediniz.
Işık seven robot böceğin maceralarını görmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
1. macera rob
2. macera rob2