RF Kontrol Devresi
Bu ay hazırladığım yazıda sizlere, basit ve pratik bir “RF KONTROL DEVRESİ” ni nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Maalesef bir dijital fotoğraf makinam olmadığından dolayı yapmış olduğum devrenin fotoğrafını gönderemiyorum.
Bu yazım ile ilgili soru sormak isteyen arkadaşlarımız, sürekli takip etmekte olduğum “ANTRAK FORUM” üzerinden sorularını bana yöneltirler ise hemen cevaplandırabilirim. Bu şekilde haberleşmedeki en önemli sebep, email ile gelebilecek viruslü mailleri tesbit edebilecek vakit ve olanağa sahip olmayışım ve soru-cevap yazışmalarından olabildiğince fazla sayıda arkadaşımızın faydalanabilmesidir.
Öncelikle belirtmeliyimki ben sadece elektroniği hobi edinmiş bir mekanikerim ; elektronikle uğraşan ve bu işi meslek edinmiş kişilerin projem ile ilgili yapabilecekleri eleştiri ve önerileri memnuniyetle karşılarım. İnternetten bulduğum şemalardan faydalanarak ufak tefek devreler yapmaktayım. ANTRAK Gazetesine küçük de olsa bir katkım olabilsin diye bu yazıyı hazırladım.
Yaptığım devrelerin ilk başlarda bir çoğu “çalışmama” tepkisi veriyor ama inatla elimden geldiği kadar düzeltip geliştirip çalıştırmayı başarıyorum. Bu yazıdaki olası eksiklikler ve anlatım hatalarımdan dolayı şimdiden hoşgörünüzü dilerim.
Uzun zamandan beri 8 bitlik data transferini nasıl yapabilirim diye ve özelliklede PIC F84 le veya herhangi bir başka malzemeyle hazır olarak satılan 433 MHz lik alıcı ve verici devreleri çalıştırabilirim diye internette araştırma yapıyorum.
Bu arada şunuda belirtmeliyimki ; denemelerimde kullandığım bu malzemelerin tamamını www.rentron.com dan veya www.futurlec.com dan temin edebiliyorum veya en azından ne tipte olduklarını görebilme şansım oluyor. Bu malzemelere bu işle profesyonelce ilgilenen bütün arkadaşlarımın bulabildiklerini sanıyorum; ancak amatörce uğraşanlar veya konuya yeni giren genç arkadaşlarımıza bu adreslerin faydası olacaktır. ANTRAK tan bugüne kadar edindiğim bilgilerin karşılığı (pek olamaz ya..! yinede) göndermeyi uygun gördüm. Şunu da belirtmeliyim ki malzemeleri şu ana kadar en ucuz olarak www.futurlec.com adresinden alma şansım oldu.
Yukarıda belirttiğim gibi uzun uğraşlarımdan sonra PIC le veriyi göndermeye çalışırken yine internette “Holtek” firmasının üretmiş olduğu encoder ve decoder entegrelerini buldum ve Türkiye’ye getirtebildim. Bu entegreler direk olarak herhangi ekstra bir işleme gerek duymadan IR yoluyla veya RF yoluyla alıcı ve verici devreleri oluşturabiliyorlar..
Bu devrelerde çok fazla ek malzemeye ihtiyaç da yok. Sadece birkaç direnç, bir kaç kapasitör, ufak bir besleme ve bir buton ile her türden devreyi açıp kapama veya daha başka bir mikro kontrolöre bağlanıp 4 bit veya 8 bit datayı çözümleme imkanı doğuyor. Ekstra olarak eğer şayet kodlamayı düşünüyorsanız harici olarak adres için pull down yapılacak uçlarıyla farklı şekillerde direk olarak bu entegreleri haberleştirebiliyorsunuz. Pull down yapılacak uçları için hiçbir direnç gerekmiyor zira malzeme kendi içerisindeki pull up dirençleri mevcut. Dışarıya sadece dip switch veya herhangi bir anahtar bağlayabilirsiniz; zira her data bilgisinde önce bu uçlardaki pull down edilmiş adres bilgisi öncelikli olarak gönderilip karşı taraftaki alıcıdaki decoder entegresi öncelikle gelen adres bilgisini doğruluğunu kontrol ettikten sonra data geçerli sinyaliyle birlikte dışarıya 4 veya 8 bitlik olarak veriyor.
Yalnız şunuda ilave etmek isterim ; alıcı ve verici devreler olarak piyasada satılan devrelerin verici kısmı minyatürize edilmek için 3 V beslemeyle çalışıyor. “Rentron” un verici devreleri ise 12 Volt olarak çalışabiliyor. Alıcı kısımları ise benim kullandıklarımda 5 V ile çalışıyorlar.
Resim 1 ve resim 2 de entegrelerin dış kısmında bağlanacak parçaların özellikleri var. Burada HT12A entegresi IR diyotla 38 KHz de data transferi yapıyor ve karşı taraftaki decoder entegresi için de alıcı olarak 38 KHz IR alıcı göz bağlanması gerekiyor.
Eğer RF kontrol olarak kullanılacaksa HT12E entegresi direk olarak vericiye bağlanıyor. Bu şekilde bağlantı yapıldığında da alıcı kısmında da decoder entegresi HT12D direk olarak alıcı üniteye bağlanıyor.
Aşağıdaki pdf dosyasında tüm RF alıcı ve verici bağlantı şekillerini görebilirsiniz.
TWS & RWS PDF dosyası: tws-rws
Ayrıcada entegrelerin datasheetlerini ilave olarak gönderiyorum.
Bu çeşit devreleri; güvenliğin önemli olmadığı uygulamalarda yani, robotlar, bahçe kapısı açma ve benzerleri gibi yerlerde kullanmanızı tavsiye ederim. Zira başka kişilerin de bu entegrelerle yapacakları devreler ile sizin yaptığınız devreleri kontrol etme şansları olur.
Ali Rıza ERBENLİOĞLU