Kızılötesi Uzaktan Kontrol Sistemi
Müzik dinlemeyi hem de bunu bilgisayarda yapmayı seviyorsanız muhakkak Winamp programını kullanyorsunuzdur. Winamp'ı, herhangi bir kızılötesi uzaktan kumanda aygıtıyla kontrol etmeye ne dersiniz? Merhabalar!
Müzik dinlemeyi çok seven biri olarak hep bir stand-alone mp3 player yapmayı hayal ettim ama hiçbir zaman başaramadım. Tam mp3 player fikrini kafamdan siliyordum ki aklıma bilgisayarı bir mp3 player haline getirip uzaktan kontrol etmek geldi. Size anlatacağım PIC16F84 uygulaması, Winamp'ın, herhangi bir kızılötesi uzaktan kumanda aygıtıyla kontrol edilmesini konu alıyor.
Birçok kızılötesi uzaktan kumanda önce 4…8 bit uzunluğundaki cihaz kodunu, sonra yine 4…8 bit uzunluğundaki tuş işlevi kodunu ve ardından genellikle 2 bit olan süreklilik kodunu gönderir. SFH506 yada benzeri bir kızılötesi sensörü doğrudan bilgisayarınızın seri portuna yada skopmetreye bağlarsanız bu sinyalleri rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak üst seviye programlama dilleriyle (Visual Basic, Visual C++, Delphi vb.) bu seri paketleri yorumlamak oldukça zordur. Ayrıca RS-232 ile senkronizasyonu ve veri akış hızını (Bitrate) kontrol altında tutmak da oldukça zordur. Bu yüzden sinyali yorumlama konusunda işin büyük kısmını PIC'e yükledik. PIC, cihaz kodundan sonra gönderilen tuş işlevi kodunu bilgisayara küçük paketler halinde göndermektedir. Bu hem PIC'ın gönderdiği datanın yorumlanmasını kolaylaştırır hem de bilgisayarın CPU'sunun gelen sinyalleri yorumlamak için meşgul edilmesini engeller. Uygulama şeması oldukça basittir. Baskı devre hazırlamanız bile gerekmiyor. Doğrudan delikli raster plaketine monte edebilirsiniz.
Yukarıdaki şemaya tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.
Şemada da görüldüğü gibi harici bir güç kaynağı kullanmıyoruz. RS-232 konnektörünün 7. pini olan RTS güç kaynağı olarak kullanılıyor. Uygulama yaparken de eski bir seri farenin kablosunu kullanabilirsiniz. Seri fare kabloları genellikle dört tellidir. Bu dört telin hangi pinlere bağlı olduğunu multimetrenizi ohm kademesine getirerek bulabilirsiniz. Eğer SFH506 (Siemens) bulamazsanız yerine TK19 (Telefunken) kullanabilirsiniz. Devreyi uygularken dikkat etmeniz gereken tek nokta RS-232 kablolarına özen göstermektir. Seri kabloyu bilgisayarınıza bağlarken, bilgisayarınızın açık yada kapalı olması pek önemli değildir ama RS-232 pinlerinin birbirine temas etmesi bilgisayarınızın seri portunun pek hoşuna gitmez.
Montajınızı tamamladıktan sonra bağlantıları tekrar konrol edin ve seri kabloyu bilgisayarınıza bağlayın. Winamp'ı kontrol etmek için gereken yazılımı hazırlama zahmetinden de sizleri kurtarıyorum. Yaklaşık 2 ayımı alan RemoteAMP yazılımını buraya klikleyerek çekebilirsiniz. RemoteAMP yazılımını bilgisayarınıza yükleyin. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı tekrar başlattığınızda RemoteAMP otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. RemoteAMP için varsayılan bağlantı noktası COM1 dir. Eğer COM1 i kullanmıyorsanız ayarlar bölümüne girerek bağlantı noktasını değiştirebilirsiniz. RemoteAMP'de "Alıcıyla bağlantı kuruldu…" yazısını görebiliyorsanız uzaktan kumandanızı programlamaya başlayabilirsiniz. Kullanacağınız uzaktan kumandanın markasının pek fazla önemi yok ancak GRUNDIG marka hiçbir uzaktan kumanda aygıtından netice alamadık. Ben Sony'i tavsiye ediyorum. Uzaktan kumanda programlama hakkında ayrıntılı bilgiyi programın yardım dosyalarından bulabilirsiniz. Bu yazılımı Windows 95'de test etmedik ancak Windows 98, Windows 2000 ve Windows NT'de sorunsuz olarak çalışıyor.
PIC16F84'e yükleyeceğiniz HEX dosyayı buraya klikleyerek çekebilirsiniz.
Görüşmek dileğiyle.
Not: RemoteAMP yazılımını kaçak kopyalamak çok ayıptır :-)
Önemli Not Mutlaka Okuyun!!!
"Sevgili amatör arkadaşlar,Winamp için Kızılötesi Uzaktan Kontrol Sistemi başlıklı yazımda yayınlanan devrenin çalışmadığına dair bir çok e-mail alıyorum. Devre bir çok farklı bilgisayar üzerinde ve değişik işletim sistemlerinde defalarca test edildikten sonra yayınlandı. Ama yine de devreyi çalıştıramıyorsanız bunun belli başlı birkaç nedeni olabilir:
1. PIC'i programlarken OSC=XT, WDT=ON, CP=ON veya OFF parametreleriyle programlayın.
2. Devreyi monte ettikten sonra devrenin alt tarafını, özellikle kristal osilatörün bulunduğu yeri tiner veya asetonla iyice temizleyin.
3. Bazı anakartlar RS-232 için gerekli olan -/+11.00V gerilimi +5.00V üzerinden DC-DC dönüştürücüler ile sağlıyor. Bu tür anakartların RS-232 üzerinden akıtabileceği maksimum akım yaklaşık 1..2mA kadar olduğundan devremizi çalıştırması mümkün değildir zira devremiz uzaktan kumanda aygıtından sinyal alırken yaklaşık 15..20mA akım çeker. Eğer anakartınız bu tür anakartlardan ise devreden
* PNP transistör ve LED'i çıkararak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu değişikliği yaptığınız zaman devrenin çekeceği maksimum akım 1mA'i geçmez bu da bir çok anakartın verebileceği bir akımdır.
* 78L05'in çıkışı ile GND arasındaki elektrolitik kondansatörü daha büyük kapasiteli seçebilirsiniz ancak programı çalıştırdığınızda bağlantı hatalarıyla karşılaşabilirsiniz.
* Devreyi RS-232'den beslemek harici bir besleme kaynağı kullanabilirsiniz. Gerekli olan +5V'u bilgisayarın güç kaynağından alabilirsiniz. (Güç kaynağından çıkan kırmızı kablolarda +5V vardır.)
Eğer devreyi yine de çalıştıramıyorsanız bana e-mail gönderin.
İyi çalışmalar Nusret SuzmeBilg. Prog."