Elektronik Stetoskop
Stetoskop sadece doktorlar için değil, evlerimizde, teknik servislerde kullanılabilecek faydalı bir alettir. Standart bir stetoskop duyma sınırları içinde sesi yükseltmeden kulağa iletir. Sunduğumuz devrede kullanılan opamp’lar aldığı sesi büyük ölçüde yükseltirler. Ayrıca devrede kullanılan low pass filtre arka plandan gelen ve işitmeyi zorlaştıran sesleri de yok eder.
Biz klasik bir stetoskop ile yaptığımız denemede çok başarılı sonuç aldık.
Binamızın ısıtma boruları döşemelerin altından gidiyordu. Isıtma sisteminde su azalması tespit ettik, ancak patlağın nerede olduğunu nasıl bulabileceğimizi düşünmeye başladık. Aklımıza bir stetoskop kullanmak geldi. Yeterince sessizlik temin ettikten sonra döşemeyi dinlemeye başladık. Kısa bir araştırmadan sonra su sızıntısının kaynağını bulduk. Ortalığı kırıp dökmeden tek bir karoyu kırarak borunun patlayan yeri ortaya çıktı.
Bu araştırmayı klasik bir stetoskopla yaptık. Pekiyi, elektronik bir stetoskop kullansaydık acaba netice ne olurdu
MALZEME LİSTESİ
NOTLAR
1 – Bir stetoskop alın ve bunun membranlı kafa kısmının 2-3 santim boyunda bir parçasını ( lastik hortumu ) kesin. Bu kısa lastik borunun içine elektret mikrofonu yerleştirin. Elektret mikrofondan çıkan iletkeni elektronik devrenin girişine bağlayın.
2 – Kulağınıza gelen sesin şiddetini potansiyometre ile ayarlayın. Yüksek volum kulağınıza zarar verebilir.
3 – + ve – 9 vDc. Gerilimi iki adet 9Voltluk pili seri bağlayarak elde edebilirsiniz. İki pilin birleşen + ve – uçlarından alacağınız iletkeni devrenin toprakla işaretlenen yerlerine bağlayın.
4 – R11 potansiyometresi ses şiddetini kontrol içindir.
Devreyi denemek isteyen amatörlere başarılar dileriz…
Göktay ALPMAN
ta2r@antrak.org.tr