ASUS EEE PC diye birşey…
1981 yılında ODTÜ'de öğrenciyken kütüphanede bir dergide Sinclair ZX81 diye bir bilgisayar ilanı gördüm ve bu ilk görüşte aşk gibiydi. Hemen bundan bir tane edinmenin yollarını aradım.ZX81 hala hollerith kartlarıyla program yaptıığmız o yıllarda…
1981 yılında ODTÜ'de öğrenciyken kütüphanede bir dergide Sinclair ZX81 diye bir bilgisayar ilanı gördüm ve bu ilk görüşte aşk gibiydi. Hemen bundan bir tane edinmenin yollarını aradım.ZX81 hala hollerith kartlarıyla program yaptıığmız o yıllarda, bilgisayarın,özelliklede kişisel bilgisayarın fikri bile ortada yokken bu olguyu 99$ gibi bir rakamla sizin ayağınıza getiriyordu.1Kbytelık müthiş belleği ve 4.77Mhz Zilog Z80 işlemcisiyle 80'li yıllarda bir milyon adedin üzerinde sattı.Ben bu bilgisayardan müthiş keyif alarak sonuna kadar yararlandım.16Kbytelık kendi bellek kartımı ekledim.8255 giriş çıkış arabirimi ile kontrol etmediğim alet kalmamıştı.ZX81 o yıllarda ucuz ve zamanına göre yenilikçi tasarımıyla amatör bir elektronikçinin rüya makinasıydı.
Daha sonra hepimizin bildiği gibi IBM PC ile bugünlere geldik. Aradan geçen 26 yılda bana ZX81'i gördüğüm zamanki gibi ilk görüşte aşk ilhamını veren bir bilgisayar olmadı. Bunun başlıca nedeni küçük,güçlü yada oynanabilrlik tanımının yanında her zaman bol sıfırlı rakamlar olması ve bununda istediğim gibi rahatça bilgisayarın iç organlarına müdahale etmekten beni alıkoymasıydı.
Ta ki sevgili Burçak Çubukçu Asus EEE PC diye bir bilgisayar ile ilgili haberi Antrak gazetesinde yayınlayana kadar. Asus EEE pc 200$ altında satılacak, UMPC yani Ultra Mobile PC (Küçük taşınabilir PC) sınıfında bir bilgisayardi. Aynen ZX81 de olduğu gibi ilk görüşte aşk 26 yıl sonra, gene o tanıdık bildik teknolojik aşk duygusu…
Bu haber Haziran 2007de çıkmıştı ve Asus henüz bu bilgisayarı piyasaya sunmamıştı.Uzun beklemeler ve değişiklikler sonucunda 16 ekimde piyasaya 400 USD gibi bir fiyatla giriş yaptı ama fiyatı herkeste ilk rakamın yani 200 USDnin yanında hayal kırıklığı yarattı.16 kasımda bir adet siyah Asus EEE PC 4G modelini internetten ısmarladım ve başladım beklemeye.Bu arada internetteki forumlar ve newsgroup'ları takip ediyordum.Her kafadan bir ses çıkıyordu!Kimisi beğeniyor, kimisi sevmiyor…
21 Kasımda siparişim elime ulaştı ve macera başladı.ilk bir hafta efendi uslu bir şekilde sadece sistemi tanıma ve oynama üzerine geçti.
Asus EEE PC,
-900 Mhz Intel Celeron M ULV933 işlemcisi,
– 4GB SSD (Solid State Disk)-flash belleklerden oluşan harketli hiçbir parçası olmayan bir harddisk-
– 512 Mbyte DDR2 Ram
– 800X480 çözünürlükte 7 inch LCD ekran.
– 3 adet USB portu,
– bir adet SD card okuyucusu,
– VGA Ekran çıkışı,
– WIFI 802.11b,g kablosuz ağ kartı,10-100 Ethernet kablolu ağ girişleri,
İle günümüzün laptoplari ile donanım olarak aynı özelliklere sahip.
Asus fiyatı düşük tutabilmek için bu bilgisayara Microsoft tabanlı bir işletim sistemi yüklememiş onun yerine Lınux Xandros tabanlı kendine özgü bir işetim sistemi yüklemişti.
Linux tabanlı işletim sistemi kullanımı kolay ve hemen hemen her türlü gereksinimi karşılayacak basit kullanımlı bir işletim sistemi.İnternet için Firefox,ofis uygulamaları içinse open office.org kullanılmış.
Beni en çok şaşırtan nokta sistemin boot up hızı oldu.15 – 20saniye gibi bir sürede bilgisayar kullanıma hazır hale geliyordu! Benim core duolu win XP yüklü 12"lik notebook'um ancak 5 dakikada kendine gelebiliyor.
Neyse balayımız bir haftada bitti ve ben bununla daha neler yapabilirim diye huzursuzlanmaya başladim.Öncelikle çok pratik ve hızlı bir işletim sistemi olmasına rağmen Asus Xandros bana göre değildi.Benim PIC programlamada ve elektronik hobilerimde kullandığım programların hepsi Win XP destekliydi ve linux ile Asus EEE PC benim icin sadece bir portatif internet aracı olarak kalıyordu ve bu iş için oldukça pahalı bir çözümdü.
Böylece Windows XP,ye geçmeye karar verdim ama bir sorun vardı,XP full install neredeyse 3.2 GB yer kaplamakta ve Asus,un SSD diski ise sadece 4GB! Bunun üzerine windows install CD'sinde, Nlite (www.nliteos.com) kullanarak gereksiz herşeyden kurum öncesi kurtuldum.Böylece Win XP kurduğumda 644 Mbyte yer kapladı.Daha sonra virtual memory page file'nı iptal ederek sadece RAM belleği kullanmasını sağladım.Ram belleğide 1GB'ta arttırdım.Asus destek CD içinde tüm XP driverları geliyor böylece internette driver avına gerek kalmıyor.
XP oldukça hızlı bir performansla çalıştı.Boot up hızı ise 30 saniye civarında.Kapanış ise gene bir o kadar.Daha sonra open offıce.org kurdum ve adobe acrobat,AVG antivirus,Ccleaner,Microchip MPLAB,Irfanview ve diğer elektronik hobi programlarımı kurarak kurulumu bitirdiğimde oldukça şaşırdım,Hepsi 2 Gblık bir alana sığmıştı!!!Bana geriye SSD üzerinde 2Gb boş alan kalmıştı ama ben bu alanı kişisel bilgi ve programlama dosyalarımla heba etmeye niyetli degildim.8GB,lık bir USB Flash bellek alıp bunu USB portlarından birine takıp My documents dahil herşeyi buna yönlendirdim. Böylece 1000 -2000 dolarlık UMPC,ler ayaraında ucuz,hafif ,küçük, taşınabilir 12 GB belleğe sahip win XP PC olmustu EEE PC! Yalnız ufak bir sorun vardı,8GB'lık bellek garip bir çıkıntı gibi bilgisayarın yanından uzuyordu.Diğer bir sorunsa bu bellek tüm datayı içerdiği için Asus ile birlikte unutulmadan her yere taşınmak zorundaydı.
Bir akşam içimdeki elektronik canavarı uyandı ve bu USB bellek, bu bilgisayarın içine girmeli dedi! Önce aklıma gelen ilk çözüm üç USB portundan birini iptal edip USB belleği buna içeriden lehimleyip EEE Pc,içinde bırakmaktı.Bir Pazar günü oturup EEE Pc,yi tamamen söktümAna kartta iki adet mini PCIE donanım ekleme soketi var.Bunlardan birinde Atheros mini pcie WIFI kartı bulunuyor diğeri ise RAM bölümü kapağının hemen altında ve boş,hatta Asus ilk sürümlerde bu mini pcie konektörünü koymuş daha sonraki sürümlerde ise hiç koymayıp boş bırakmış.Böylece oldukça iri bir boşluk atıl vaziyette kalmış.USB belleği koyacak fiziksel yeri bulmuştum ama bir USB portu feda etmek hiç hoş degildi.Bunun üzerine EEE PC üzerindeki USB Portlarını aramaya başladım.INTEL Chipset yapısı gereği sekizadet USB port'a destek verebiliyor. Asus EEE Pc,de 3 adet USB zaten kullanılıma sunulmuş dişarı alınarak.Bir adet USB ekran üzerineki kameraya bağlanmıs.Bir adet USBde SD kart okuyucusuna ayrılmış.Bu durumnda 3 adet USB boşta olmalı dedim.INTEL chipset ailesi hakkında bilgim az olduğu için google en iyi dostumdu!Ve www.eeeuser.com diye muthiş bir forum buldum.
Bu forumda,forum üyeleri aynı sorunla karşı karşıya kalmışlar ve mini pcie konnektörlerinde birer adet kullanılmayan USB olduğunu keşfetmişler!
Bu bilgiden yola çıkarak resmini göreceğiniz modifikasyonu yaptım ve mini pcie boş alanına bir USB portu daha ekleyip USB flash belleği bunun üzerine taktım. Resimlerde bu modifikasyon için kullanılan bağlantı noktalarını görebilirsiniz.
Yeni hedefim diğer mini pcie soketindeki USB girişlerini kullanarak EEE pc,ye Bluetooth desteği kazandırmak.
Bence Asus EEE PC fiyat-performans oranıyla günümüzün en başarılı ürünlerinden biri. Günümüzün popüler terimiyle ‘hack' edilme potansiyeli yüksek bir tekno oyuncak. Sizlerle ASUS EEE Pc kişisel deneyimimi paylaşmak istedim.