Beagleboard’a Giriş, Yetenekleri, Kullanım Alanları
Beagle kelimesinin Türkçe karşılığı bir çeşit küçük av köpeğidir. Zaten kart boyut itibariyle ufak, dolayısıyla adına yakışır olmuş. Kartın küçüklüğüne bakıp sakın küçük görmeyin, beagleboard sizi de şaşırtır |
Beagleboard, mikro denetleyici programlama ile programlama işine giren benim gibi birisi için güzel bir kart. Çünkü böyle programlayıcılar projelerinde bir şeyleri kontrol etmek istiyor. Üstelik Beagleboard'da (yazının bu kısmından sonra BB kısaltmasını kullanacağım) mikro denetleyicilerdeki gibi sınırlar yok, zaten USB host desteğinin olması sebebiyle eklenebilecek ürünlerin sayısı -sürücüsü bulunduğu sürece- neredeyse sınırsız. Örneğin USB sabit disk, USB bellek gibi cihazlar çok standart olduğu için sürücü yükleme gibi bir derdi yok, zaten Angstrom Linux dağıtımı (BB için olan sürümü vardır) yanında sürücü modülleriyle beraber geliyor, birçok cihaz için sürücüler pakette mevcut. Eğer henüz BB için sürücüsü olmayan bir cihazı BB bağlamak isterseniz, bu işi gerçekleştirebilmek için genelde o cihaza ait bir Linux sürücüsü bulmanız yeterli oluyor. Bulduğunuz sürücü kaynak kodlarını BB için derleyip BB'a cihazı tanıtabiliriz.
BB ne gibi özellikleri vardır? sorusuna cevap vermeden önce bu BB ne işe yarar, neler yapılabilir? sorusuna cevap vermek istiyorum.
Bu kart ile yapılabilecek uygulamalara birkaç örnek vermek gerekirse:
Tablet bilgisayar
Düşük maliyetli Linux sistemli bilgisayar
3 boyutlu kullanıcı arayüz geliştirme
Çok çeşitli robotlar
Kontrol sistemleri
Otomasyon sistemleri
Oyun konsolu
Resim çerçevesi
Mutfak bilgisayarı
Müzik kutusu
Google Talk video telefonu
Medya oynatıcı ve sunum aracı
Kullanıcı terminali
TV için web tarayıcı
Çokluortam kodlama geliştirme
Ev ağı tabanlı çokluortam oynatıcı
Güvenlik kameralarından kayıt, analiz, monitör
Set-top-box
BB'u konsol tabanlı yada HDMI monitör/TV ye bağlayarak arayüzü ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca S-Video çıkışı ile analog televizyonlara bağlanılarak görüntü alınabilir.
Gelelim BB'un teknik özelliklerine:
ARM Cortex-A8 256KB L2 Cache Bellek, 600 Mhz
256MB NAND Flash Hafıza ve 256MB RAM
OpenGL© ES 2.0 uyumlu, 2D/3D grafik hızlandırıcı (10 milyon poligon/sn)
HD Video destekleyen TMS320C64x+ Dijital Sinyal İşleyici, 430 Mhz'e kadar çalışma frekansı
USB'den aldığı güçle çalışabilen sistem, düşük enerji sarfiyatı
DVI-D görüntü çıkışı (HDMI bağlantı soketi aracılığıyla)
Birçok USB cihazla uyumludur, USB çoklayıcı, klavye, fare, USB bellek, kablosuz bağlantı aygıtları, Bluetooth, web kameraları ve daha fazlası
MMC+/SD/SDIO arayüz, bellek veya (SDIO uyumlu) kablosuz bağlantı aygıtları için
NTSC ve PAL TV destekli S-Video görüntü çıkışı
Stereo giriş (mikrofon vs. için) ve stereo çıkış
Pille ya da USB gücüyle çalışabilme
Özelliklere bakıldığında gayet tatmin edici, BB resmi sitesinde dizüstü bilgisayar performansında diye bir ifade kullanılmış, ama ben BB netbook performansında olarak tanımlamak istiyorum. BB konsol tabanlı kullanıldığında arayüzlü kullanıma göre doğal olarak daha hızlı çalışıyor. 256 MB bellek birçok iş için yeterli, konsol tabanlı çalışma sırasında zaten bellek fazla geliyor fakat bir görüntü çıkışı vermek istendiğinde bellek önemli rol oynuyor. Eski modellerde 128MB bellek vardı, 256MB'a çıkarıldı. Benim denemelerimde 480×360 piksel videoyu gayet güzel oynattı, mp3 çalma sorunsuz, kablosuz internet özelliklerini test ettiğim testte benden iyi not aldı.
Önemli sorunlarla karşılaşıldıkça, tasarımcıları ve BB kullanıcıları işbirliğiyle geliştirilerek yeni bir model olarak piyasaya sürülüyor. Şuan piyasada BB C3 ve BB C4 kartları bulmak olanaklı. Bir de BB xM modeli var (en yeni model) fakat xM modelinden bu yazı dizisinde bahsetmeyeceğim.
Nereden temin edilebilir?
Türkiye'de benim bildiğim (internette görebildiğim) kadarıyla, sadece Bilkon tarafından satılmakta, yurtdışıda ise Digi-Key'den alınabilir. Digi-Key'de orijinal adı ile satılan kart, Bilkon Kontrol şirketi tarafından "Bil-Board" olarak adlandırılmış ve bu adla satılmaktadır. Yurtdışından alımlarda kargo ücreti 30-40$ civarı tutuyor, kartın kendisi ise sabit fiyat; 149$. Kart yurtdışı alımlarında dolar/euro paritesine bağlı olarak gümrükte kalabiliyor.
BB hakkında yazmayı düşündüğüm ve önce burada daha sonra da sitemde yayınlamayı düşündüğüm yazı dizisi için keşke şu konuya da değinseydi dediğiniz noktalar varsa lütfen aşağıda elektronik posta adresleri aracılığıyla bana ulaşın.
BB ve Linux'lü günler.
Hasan Yetik
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Öğrencisi