Bir PIC Projesi Hikayesi
Her proje bir ihtiyaçtan doğar. Bu cümleyi yazınca hemen aklıma sevgili Burçak geldi. Konu ben ve projelerim olunca hep bana gene hangi uçuk projeyle uğraşıyorsun diye takılırdı. Bunda gerçek payıda var gibi….
Bir PIC Projesi Hikayesi,
Bir buton ile beş çıkış kontrolü ve zavallı ASUS EEE PC
Bu tek butonla beş çıkışın kontrolüde bir uçuk projenin parçası. Sizlere birkaç sayı önce Asus EEE Pc diye küçük ucuz bir laptoptan bahsetmistim. O yazımda ASUS ile yaşadığım zihni sinir tecrübelerimi aktardım.Bu minik laptop’un içine eklediğim uç birimler vs. o yazının konusuydu. Bu yazımda anlatacağım pic projeside gene o minik laptop için geliştidiğim bir uçuk kaçık proje.Tabii her pic projesi gibi her yerde amacına uygun kullanılabilir. Şimdi kısaca ihtiyaca bir göz atalım. Bu linkteki http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=4818 ekleri zavallı Asus EEE PC içine ekledikten sonra bunları bir anahtar yardımıyla açıp kapatmak ihtiyacı doğdu.Bu daha çok sadece interneti kullandığım mobil zamanlarda pil tasarrufu için bir ihtiyaçtı.Bunun için önce bu linkteki gibi bir sistem düşündüm http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=5153 tabii kullandıkça çok ilkel geldi.Epey bir kafa yorduktan sonra Şu çözümde karar kıldım http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=19317 Şimdi şu çözüme bir yakından bakalım.Sorun ASUS EEE PC içine eklediğim bir Bir Bluetooth modül,2 adet 16 GB voyager flash disk ve GS405 GPS moülünü teker teker açıp kapatmak ve bunu yaparken sadece bir adet bas-bırak anahtar kullanmaktı.Neden bir adet anahtar? Çünkü ASUS,u 4 adet anahtar ekleyerek kevgire çevirmeden bunu yapmak istiyordum.Devreyi aslında 5 adet çıkış için tasarladım ama sadece dördünü kullandım.Pic programında 5 çıkışda aktif ve çalışır durumda. Böylece şemadaki devre doğdu:
Devreyi de küçük bir delikli pertinaks üstüne yaptım.
Devre görüldüğü gibi son derece basit ve “bol softavat az hırdavat” felsefesine uygun. Şimdi devre nasıl çalışıyor ona kısaca göz atalım. Devrede 5 adet BS250 fet transistör ortak +5Voltluk besleme voltajını anahtarlamak için kullanıldı.Şimdi diyelim ki 3 nolu FET çıkışını aktif hale getirmek istiyoruz.bas bırak tuşa üç kere basarsak 3 nolu çıkış aktif yani +5V olur,tekrar 3 kere basmak 3 nolu çıkışı kapar yani +5Voltluk akım kesilir.Aynı mantıkla 1 nolu çıkış için bir kere,iki nolu çıkış için iki kere,dört nolu çıkış için dört kere ve beş nolu çıkış için beş kere şeklinde çıkışları teker teker ve birbirlerinden bağımsız olarak kontrol ederiz.Devrenin tüm çıkışları ilk besleme anında kapalı yani 0 durumdadır. Bu devrenin programını picbasicpro ile yazdım. epcswitch.zip dosyasında pbppro programını ve ilgili .hex dosyasını bulabilirsiniz.
Başarılar…