Dandik 27 MHz. Anten Purocesi
Okurlarımızdan gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirilen bir anten daha…
Son zamanlarda okuyucu mektupları ile talep edilen anten puroceleri ile bizim gazetenin sayfalarında boy göstermeye başladım. (Hatta beni yazı yazmaya yönlendirmek için, bazı arkadaşlarımın sahte isim kullanarak okuyucu mektubu yazmaya başladığından bile şüpheleniyorum ;-)) )
Bu ‘PUROCE’ yazılarını yazarken iki farklı amacım var:
1. Yardım isteyen okuyucunun isteğine cevap verebilecek basit bir çözüm üretmek,
2. Adına ‘anten’ dediğimiz şeyin ille de bir çuval para verilip dükkandan alınması gereken pahalı ve fabrikada imal edilmiş bir nesne olmadığını örnekleri ile kanıtlamak…
Adına ‘anten’ dediğimiz şey, radyo/telsiz cihazının gözü-kulağı. En iyi cihaz, kötü bir antenle işe yaramaz… Vasat bir cihaz bile, iyi bir antenle bülbül gibi ötebilir..!
Adına ‘anten’ dediğimiz şeyin ‘kimyası’ da çok belirgin bir şekilde formüle edilemeyebilir. Kağıt üzerinde yaptığınız milimetrik hesaplar bazen tutar, bazen tutmaz. Dünya kadar para verip Amerika’dan getirttiğiniz anteni çatının uygunsuz bir yerine koyarsanız sonuç alınmaz… Kötü bir tel parçasını uygun ölçüde ve uygun konumda yerleştirdiğinizde çok net sonuç alınabilir.
Bazen ‘evsahibi’ sizi çatıya çıkartmaz, bazen eşiniz sizi sopayla kovalar..!
Aşağıda deneme çizimlerini verdiğim 27 MHz. DANDİK ANTEN purocesi de, çatıya çıkamayan, ağaçlardan ve/veya direklerden yararlanamayan bir okuyucumuzun, bahçe katında oturuyor olmasını dikkate alarak önerdiğim ‘Dandik’ çözüm olmaktadır.
Sn. Caner Akbay’dan gelen talebi ve yazdığım cevapları birlikte okuyalım…
________________________
Sayın İlgililer;
İstanbul, B.çekmece’de ikamet ediyorum. İstanbul’un çoğu yerinde olduğu gibi apartman hayatının gereği olarak çatılara anten kurmak imkansız hale gelebiliyor. Eski oturduğum yerde çatıya anten kurmama müsade edildiği halde şu andaki daire sakinleri çatıya anten kurmama izin vermiyor. Sizden istirhamım, eğer mümkün ise 27 MHz için TX/RX balkon anteni yapımı konusunda bana yardımcı olmanız. Selamlar,
________________________
Caner bey iyi gunler,
Size yardimci olabilecegimi dusunuyorum ancak;
1. Evden gorusme yapmayi dusundugunuz diger istasyonlar sabit mi..? Diger bir deyisle, TX yapmaniz gereken yonler belirli mi..? Yani ornegin Atakoy’de bir, Taksim’de iki istasyonla mi goruseceksiniz..? (yoksa “her kim duyarsa cevap versin” seklinde genel cagirilar ve tesadufi gorusmeler mi yapmayi dusunuyorsunuz..?)
2. Eviniz kacinci katta ve cevresinde nasil bir yapilasma var..?
3. Cihaziniz nedir..?
Vereceginiz cevaplari direkt olarak bana yazin, size yardimci olmaya calisirim.
_______________________
Şu anda sadece 27 MHz’de diğer istasyonlarla haberleşmek için bir anten sahibi olmak istiyorum. Bu bantta CB/SSB haberleşmesi yapmak istiyorum.
Sorduğunuz suallerin cevabına gelince;
1- Görüşme yapmak istediğim istasyonların mevki ve konumları değişken olabilir,
2- Evim berbat bir katta, yani giriş katında ama çevresi açık,
3- Cihazım President Jackson,
…………………………………….
E-mail’de tavsiye ettiğiniz adresteki anten biçimine baktım. Bu anten yerleşimi de bulunduğum yer için pek mümkün değil. Oturduğum yer hususunda size daha evvel
ilettiğim “çevresi açık” izahı, anten kurmak için yerim müsait anlamına malesef gelemiyor. Zira ziyaret ettiğim sayfadaki anten, şartların müsait olabildiği yer için uygun, ama bulunduğum yer için değil. Evin etrafında tel anten gerebilecek yerim yok.Yani herşey cihazımı kurup QSO yapmamı engelleyen bir görüntüde).
______________________
Hemen pes etmeyelim…!
Yuksek noktalardan asarak anteni gerdirebilecegimiz bir imkan (agac-direk) yoksa, mecburen kendi kendisini tasiyan bir anten yapacagiz demektir. Simdi bana su sorunun cevabini verin: Binanin cevresinde, yere 2 mt uzunlugunda bir boru direk dikecek imkanimiz var mi..? (coluk-cocuk ellemeyecek, komsular camasir ipi baglamayacak…)
Eger var ise, o zaman size basit bir ucgen piramit cizimi gonderecegim. (radyal ayaklar icin) bu piramiti diregin tepesine monte edeceksiniz, en ustunden de anten cubugunu yukari monte edeceksiniz. Eger yok ise, o zaman son care olarak evin pencerelerinden birinin ust noktalarina bir aski cubugu monte edilecek ve gergi islemlerini ona tasitmak mecburiyeti dogacak.
Cevabinizi bekliyorum.
_______________________
Anten yapımı için sanırım 2 metrelik bir direği bahçeye dikebileceğim. Komşuların çamaşır asmak için kullanmayacağını garanti edebilirim ama, yalnız özellikle yaz aylarında devamlı dışarıda olan çocuklardan yana olan garantiyi veremeyeceğim. Buna rağmen tavsiyeniz olan metodu denemek istiyorum.
_________________________
Bu durum karşısında önerdiğim DANDİK çözüm aşağıdaki gibi…
Malzeme listesi
1. Dört boy (2.80 m) çok telli kalın kablo
2. Yedi adet (1.60 m) kamış (dere kenarından, göl kenarından…)
3. Bir adet (2.00 m) boru (1′) veya uygun bir ahşap direk
4. Üç adet ahşap kazık
5. Yeteri kadar RG58 (50 ohm) kablo
6. Kablo bağlantı detayı için ıvır zıvır…
İmalat
1. Bahçenin uygun bir noktası bulunur.
2. Boru direk toprağa çakılır veya beton dökülerek yerleştirilir.
3. Kamışlar, şekildeki gibi iple birbirine bağlanır ve piramit biçimine getirilir.
4. Yaklaşık 2.80 m boyundaki kablolar, kamışlara sarılır. (bunun amacı, anten iskeletinin çok büyük olmaması için yer kazanmaya çalışmaktır. 2.80 kabloyu sararak 1.50’ye indiriyoruz)
5. Borunun ucuna ‘canlı uc’ kamışı monte edilir. (Montaj detayları bütünüyle yapımcının hayal gücüne emanet edilmiştir…)
6. Küçük bir pertinaks plakanın ortasından çizilerek alt ve üst bölümler yalıtılır.
7. ‘Canlı uc’, pertinaks plakanın üst bölümüne, 3 adet ‘radial’ kablo ise alt bölümüne lehimlenir.
8. RG58 olarak bilinen 50 ohm kablonun canlı ucu yukarıya, ‘blendaj’ olarak bilinen örgü aşağıya lehimlenir.
9. Lehim bağlantılarını taşıyan pertinaks plakanın, yağmura karşı yalıtılmasında büyük yarar vardır. Bu amaca yönelik olarak, ısıtılarak eritilen plastik kaplama teknikleri (..yani ‘ısıtmalı silikon’ gibi acaip bir isimle satılan tabancalar) önerilir.
10. RG58’in rüzgarda zorlanmaması için boruya ayrıca bağlanması yararlı olur.
Önemli NOT:
Yazının başında da belirtildiği gibi, anten denen şeyin sağı-solu belli olmaz..! En iyisi; kamışlara sarılacak kabloların boyunu önceden biraz uzun tutmak ve sistemi kurduktan sonra ucundan küçük parçalar keserek rezonansa geleceği boya küçültmektir.
Teorik olarak dalga boyu hesabı yapıldığında; 300/27 MHz = 11.1 mt. Bulunmaktadır.
¼ Lambda ise, 11.1/4 = 2.77 mt olarak hesaplanmaktadır.
Kamışın üzerine yapılacak sargının nasıl bir sonuç vereceğini, bilimsel olarak sadece ve sadece falcılar hesaplayabilir..!
Bu nedenle, bu işlem için bir adet SWR ölçüm cihazı (Standing Wave Ratio ölçüm cihazı) edinilebilirse net sonuç alınabilir…!!!
SON SÖZ:
Caner bey bu anteni yapar mı, yapmaz mı… bilemem. Yaparsa mutlaka iyi sonuç alacaktır. Yapılması gereken şey, sabırlı davranmak ve SWR ayarını tutturabilmektir.
Apartman sakinlerine selam… Dandik Anten’e devam ;-))
TA2CIP
Ahmet Sönmez