ICOM IC-PCR2500 10.7 Mhz Baseband Modifikasyonu
Icom IC-PCR2500 alıcısının SDR (Software Defined Radio) ile birlikte kullanmak isterseniz 10.7 Mhz “baseband” çıkışının dışarı alınması için gerekli olan modifikasyonları bu yazıda bulacaksınız.
ICOM IC-PCR2500 genel amaçlı alıcısını sevgili Burçak Çubukçu (TA2EE) bu ayki yazısında detaylı bir şekilde incelediği için alıcı ile ilgili fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.
Yapmaya çalışacağımız modifikasyon ICOM IC-PCR2500 alıcısının 10.7 Mhz “baseband” çıkışını dışarı almak olacak. Bu modifikasyon sonrası alıcımızı SDR (Software Defined Radio) ile kullanabilir hale geleceğiz. Bunun dışındaki uygulamalar ise tamamiyle size kalmış.
DİKKAT: Bu modifikasyon sonrası yada sırasında yapılacak hatalar cihazınızın bozulmasına sebep olabilir.
Öncelikle alıcının genel görünüşünü, modifikasyon yapılmamış şekliyle sizlerle paylaşmak istiyorum.
Şimdi sıra geldi yapacağımız modifikasyona. Cihazın blok şemasını incelediğimizde 10.7 Mhz “baseband” çıkışını D66 ve D67 diyotlarından önce almamız gerektiğini görüyoruz.
Servis kitapçığından şemayı incelediğimiz zaman ise aşağıdaki çizimde de aktarıldığı gibi 10.7 Mhz “baseband” çıkışının 1000 pF kondansatör yardımıyla çizimde “Tap Point” olarak gösterilen yerden alınması gerektiğini görüyoruz.
Bu aşamada artık 1000 pf’lık kondansatörü nereye bağlayacağımızı biliyoruz. Şimdi sıra bu bağlantı noktasının baskılı devre (PCB) üzerinde yerinin belirlenmesinde. Aşağıdaki çizimde alıcının baskılı devresi üzerinde nereye bu kondansatörü lehimlememiz gerektiğini detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştım.
İlk önce cihazımızı açtıktan ve yukarıdaki çizimde vermiş olduğum noktayı baskılı devre üzerinde bulduktan sonra kondansatörümüzü baskılı devreye lehimliyoruz. Daha sonra kondansatörün diğer ucuna 50 ohm’luk ince bir koaksiyel kablo lehimliyoruz. Koaksiyel kablonun dış örgüsünü ise cihazın şasesine lehimliyoruz.
Yapılan işlemlere ilişkin resimler:
Daha sonra cihazımızın arka kapağında boş olarak bulduğumuz yere delik açarak SMA konnektörümüzü takıyoruz.
SMA konnektörü taktıktan sonra koaksiyel kablomuzun diğer ucunu konnektöre lehimliyoruz. Siz burada BNC tarzı konnektörde kullanabilirsiniz. SMA konnektörün koaksiyel kabloya lehimlenmiş hali:
Son kontrollerimizi yapıyoruz. Artık cihazımız kapatılmaya hazır. Modifikasyonu yaptıktan sonra cihazımızın iç görünüşü:
Cihazımızın kutusunu kapatıyoruz. Artık 10.7 Mhz “Baseband” dışarı alınmış durumda.
Yeni bir cihaz modifikasyonunda görüşmek üzere hoşça kalın.
TA3AS
Serdar ULUKONAKÇI