Lehimsiz Soket Yapmak
Lehimsiz soket yapmak |
Bu yazıda size çok kullandığım bir tekniği anlatacağım. İlk projelerimde en sıkıcı kısım kartları birbirine bağlamak için kablolu soketler yapmak olurdu.
Erkek soketlere girecek dişi soketlerden alır ince uçlu havya ile bir bir lehimler üstlerinden makaron geçerdim. Aşağıda bu tür yaptığım soketlerden birkaç örnek görebilirsiniz.
Bu şekilde bir soket yapmak için ince ince lehimlemek, bağlantıların sağlamlığını kontrol etmek gerekirdi.
Ve tabi bağlantılar lehimle tuttuğu için er ya da geç kopar beni yarı yolda bırakırdı. Sonrasında bir elektronikçi arkadaşımın tavsiyesi ile lehim yapmadan kullanabileceğim 1071 tip (Bu pinlerin yüzlerce modeli mevcut…) pinlerle tanıştım. Ve benim için kilometre taşlarından biri oldu..:) Şimdi işlemleri tanımaya geçebiliriz. Öncelikle Crimping..
Crimping Nedir?
Crimp, Crimping kelime anlamı olarak sıkıştırma kilitlemedir. Biz de kablolarımızı yaparken tam olarak bu işlemi yapıyoruz. Bu işlem için özel üretilmiş soketleri alıp, normal ya da özel bir sıkıştırma pensesinde sıkıyor ve kablolarımızı oluşturuyoruz. Bu işlem özellikle elektrikçiler arasında çok yaygın (Telefon, ethernet ve bilimum kablo bu şekilde bağlanıyor.) Google’da aratarak örnek işlemleri bulabilirsiniz. 1071 Soketi sıkıştırmak yani crimp işlemi de bu crimp işlemlerinden yalnızca birisi..
1071 Pin Soket?
1071 pinler, birçok elektronikçide bulabileceğiniz bir soket türüdür. Bu soketler soldaki gibi şerit halinde (100-1.000-10.000′lik adetli, makarada) geliyor.
1071 Pinlerin dişisi ve erkeği (1070 Pin olarak geçiyor) mevcut. Dişi olanı biraz daha kullanışlı. Erkek modeli pinleri ise Pinguino, Ardunio gibi kartlarda yer alan dişi header’lara geçirmek için kullanabilirsiniz.
İşlem kısaca pinleri kabloya yerleştirip uygun bir pense ile sıkmaktan ibaret.
Crimping Pensesi
Solda yer alan pense sadece bu soketleri sıkıştırmak için üretilmiş. Maalesef gereğinden çok fazla iri. Sanırım üretici standart bir gövde üretip farklı ağızlar kullanmak için büyük bir model üretmiş.
Pensenin yakın çekim fotoğrafı
Türkiye’de daha uygununu bulamadım. Ve biraz da maliyetli… Ama zaten Crimp işlemi için bu tür pense kullanmak zorunda değilsiniz. Eğer yüksek adetli yapmayacaksanız sağdaki gibi standart bir pense ya da kargaburun işinizi görecektir. Önemli olan ağız kısmının tırtıklı olmasıdır.
1) Kabloları soyun: Kablonuz çok telli olmalı. Kablo uçlarını 5-6mm soymak yeterlidir. Sonra soyduğunuz kısımları içe doğru 180 derece bükün.
2) Büktüğünüz kablonun iletken kısmı içeri bakacak şekilde, kabloyu 1071 Pin sokete yerleştirin: Yerleştirirken hafifçe baskı yaparak kablonun araya sıkışmasını sağlayabilirsiniz.
3) Pense ağzına kablo ve pini yerleştiriniz: Kablonun yerinden çıkmaması için elinizle de hafifçe tutabilirsiniz.
4) Sıkıştırın gitsin: Bu aşamada kontrollü olarak sıkıştırmanız lazım. Eğer Crimp pensesi kullanıyorsanız doğru ağıza yerleştirmezseniz pense kabloları içerden kopartacaktır. Pin’in en uçta ve ortada yer alan çıkıntıları sağdan ve soldan kablo plastiğini kavrayıp tutacaktır. Kargaburun ile işlemi yapıyorsanız iki aşamada (sağdan ve soldan sıkarak) kendiniz sıkma işlemini yaparsınız. Özel pensede ise kendiliğinden uygun şekilde sıkılacaktır.
5) Makaronlar: 1,5 – 2cm uzunlukta makaronlar kesin, ben 2,4mm çaplı makaronlardan kullanıyorum. Makaronları soketlerin uçları yarım milimetre çıkacak şekilde kablolara geçirin. Makaronları çakmakla ısıttığınızda daralıp pinlerin üstlerini yalıtacaklardır.
Ve kablolarımız hazır, yaptığım tüm projelerde bu tür kablo yöntemini kullanıyorum. Size de tavsiye ederim. Örneğin sağ alttaki fotoğrafta Füzyon sumo robotumun tüm sensör girişlerini (7 sensör, 3′er kablodan, sağ fotoğraf) bu şekilde yaptım. Ve en ufak bir sorun yaşamadım. Aynı şekilde Rokart’ın da (Ortadaki devre) terminallerine sensör bağlantılarını bu 1071 soket ile yapıyorum