QSL Kartları
QSL kartları hakkında bilgiler |
Amatör Telsizci olup da dünyanın çeşitli ülkelerine QSL KARTI göndermeyen veya dünyanın çeşitli ülkelerinden QSL KARTI almayan var mıdır acaba..? Bence vardır, hatta QSL KARTI dendiğinde, bunun ne anlama geldiğini bilmeyenler de mutlaka olacaktır.
Aşağıdaki kısa ve nostaljik yazı ile QSL KARTI konusunu ANTRAK GAZETESİ okurlarına kısaca hatırlatabilmek istedim…
Amatör frekanslarda yapılan görüşmeler ( QSO ) kayıt altında tutulur. Her amatör istasyonun kendine ait bir görüşme kayıt defteri ( LOG ) bulundurması ve güncellemesi gereği vardır. Telsiz Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de gelişen amatör telsizcilik hobisi, 1980'li yıllardan bu yana, çok sayıda amatör telsizcinin, Türkiye'den çıkış yapan veya dünyanın diğer ülkelerinde istasyon sahibi olan kardeş amatör telsizcilerle yapmış olduğu görüşmelere sahne olmuştur.
QSL KARTI, belirli bir tarih ve saatte, hangi amatör istasyonun hangi ülkedeki diğer bir amatör istasyonla, nasıl bir görüşme yapmış olduğunu karşılıklı kanıtlamak amacıyla postalanan belgelerdir. Postalama işlemleri, doğrudan adrese veya ilgili ülkenin QSL Büro hizmeti üzerinden yapılabilir.
Örnek vermek gerekirse… Türkiye'de çalışan bir istasyonun Brezilya'da çalışan diğer bir istasyonla telsiz görüşmesi yaptığını kabul edelim. Türkiye'deki istasyon, Brezilya'daki amatör istasyona kendi bilgilerini içeren bir QSL Kartı postalar. Brezilya'daki istasyon da kendi bilgilerini içeren bir kartı Türkiye'ye postalar. Böylece, her iki amatör istasyonun arşivinde, böyle bir telsiz görüşmesinin gerçekten yapılmış olduğuna dair belgeleri olur.
QSL kartlarında, yapılmış bulunan görüşmenin CW ve/veya SSB olduğu işaretlenir.
(CW = "Continuous Waveform" yani MORSE alfabesi kullanılarak yapılan görüşme.)
(CW = "Continuous Waveform" yani MORSE alfabesi kullanılarak yapılan görüşme. Bu görüşme, taşıyıcı ‘carrier' dalganın, noktalar ve çizgiler halinde gönderilmesi ve alınması ile gerçekleşir)
(SSB = "Single Side Band" yani kısa dalga frekanslarında mikrofon kullanılarak yapılan sesli görüşme. Bu görüşme, taşıyıcı ‘carrier' dalganın üzerine zayıf akım ses sinyallerinin modüle edilmesiyle gerçekleşir. Karşı taraftaki alıcı istasyon, modüle edilmiş ses sinyallerini süzerek dinler ve anlar)
Takip eden yıllarda VHF, UHF ve AMPR (Amateur Packet Radio) ortamlarında gerçekleşen telsiz görüşmeleri için de QSL KARTI gönderme alışkanlığı yaygınlaşmıştır. ANTRAK derneğimizin "İlk 100 AMPR Görüşmesi" başlığını taşıyan ünlü QSL Kartları, dünyanın çeşitli ülkelerine postalanmıştı. Bu kartın bir örneği, ANTRAK Müzesi'nde duruyor.
Görüşme biter… LOG kayıtları yazılır. QSL KARTI hazırlanır. Karşı istasyondan alınan sinyalin kuvveti ve okunabilirliği, mutlaka işaretlenir. Görüşme sırasında kullanılmış olan antenin cinsi belirtilir. İstasyon operatörünün isminin yazılması da adettendir.
Ben, TA2Q amatör telsiz istasyonunun operatörü olarak, Türkiye içindeki istasyonlarla ve dünyanın çok çeşitli ülkeleri ile sayısız telsiz görüşmesi yapabilmek fırsatını buldum. Görüşme yaptığım ve bu görüşmeleri, bana gönderilmiş olan QSL Kartları ile kanıtlayabildiğim istasyon sayısı 100 rakamına ulaşabilseydi, ARRL tarafından verilen "100 Değişik Ülkeyle Görüşme Yapmıştır" sertifikasına sahip olacaktım… Ne yazık ki sadece 87'de kaldım.
Aşağıda, dünyanın çeşitli ülkelerinden almış bulunduğum ilginç QSL Kartlarından bazı örnekler bulacaksınız. Biraz zaman ayırarak kartları incelemenizi ve üzerlerinde yazan değerlendirme notlarına dikkat göstermenizi dilerim.
Dünyamıza cep telefonlarının hakim olduğu günümüzde, hala amatör telsiz istasyonu çalıştıran, CW ve/veya SSB görüşmeler yaparak QSL KARTI gönderme/alma alışkanlığını devam ettiren amatör istasyonlara selam olsun.
TA2Q – Zafer Gündeniz Hekimoğlu / QTH Ankara