Alarmlı Termometre
Yazarımız Erol Erdal bir PIC 16F628 projesi ile sizlerle. Yazarımız bu ayki yazısında bir PIC 16F628 kullanılarak alarmlı bir termometre geliştirmiş. Baskı devre, montaj ve ön panel çizimlerinin de verildiği projemiz…
Kart ebadı 65 X 55 mm
Görüldüğü üzere Ana kart üzerinde vidalı klemens şeklinde üstte SHT-11 sensör girişi
Altta ise Alarm Röle giriş ve çıkışı ile Select – Eksilt – Artır butonları yer almakta sağ köşede 12V besleme girişi ile en solda dik olarak LCD pinli soket bulunmaktadır.
Sistemin genel şeması yine aşağıda verilmiş olup devreye ait program (termometre-hex) dosyası ilgili linke tıklanarak indirilebilir.
SHT-11 Sensirion firmasına ait (http://www.sensirion.com/) bir digital sensör olup Türkengineers.com adresinde satılmaktadır. Fiyatı 12 USD olması lazım.
Bu sensör normalde çok küçük ve SMD tipinde olduğundan kullanım kolaylığı açısından bunun içinde bir adaptör PCB’si yapılmıştır. Sensör pcb ye üstten yerleştirilip bacakları lehimlenecektir.
Sensör sıcaklıkla bozulabilecek bir sensör olup lehimleme için gerekli açıklamalar data sheet inde mevcuttur. Kısaca açıklamak gerekir ise;
– Önce PCB üzerinde entegre bacaklarının denk geleceği yerlere lehim sürün. Lehim düzgünce yüzeyde yayılmış olsun.
– Sonra sensörü yerine koyun delikli pinlere bakan tarafı havya yı çok kısa süre ile bacaklarda tutarak ve bekleyerek (lehimden sonra soğumasını bekleyerek) bacakları teker teker lehimleyin. Havyayı 1-2 sn den fazla bacaklarda tutmayın ve 30 watt lık bir havya kullanın.
Daha sonra alt ta geniş olan pinlerden blendajlı kablo ile çıkış alınacak ve bu uçlar ana kartta yerlerine bağlanacaktır. Kablo uzunluğu mümkün olan en kısa kablo kullanılmalıdır. 10 m. Den fazla uzun olmamalıdır.
Pic olarak 16F628 kullanılacaktır. Pic için internal osilatör kullanılmış olup ayrıca kristal veya rezonatör bağlanmayacaktır. Bunun için pic’in programlanması esnasında şayet otomatik seçilmez ise aşağıdaki hususların seçilmesi gerekiyor;
– WDT = on
– Osilatör = intRC I/O
– Code Protec = on veya off önemli değil
– Pwrt = on
– Mclr = off
– Boden = on
– Lvp = off
– Cpd = off
Normalde bu fuses program içinden ayarlanmıştır. Programlama için Ic-Prog kullanıyor iseniz bunlar otomatik olarak ayarlı gelecektir.
Programın kullanımı şu şekilde dir;
Her şeyden önce şayet sensör karta bağlı değil ise program bunu anlar ve akrana sensör tak ikazını verir. Şayet sensör yerine takılmış ise ortam sıcaklığı ve rutubeti okunarak ekrana verilir.
Alarm aktif olacak seviyede ise yani ortam sıcaklığı alarm sıcaklığından düşük seviyede veya eşit ise ekrana zil işareti çıkar ve alarm açık ikazı verilir. Zil işareti alarmın açık olduğunu göstermektedir.
Şayet ortam sıcaklığı alarm sıcaklığının üzerine çıkar ise alarm kapatılır ve dolayısıyla zil işaretide kaldırılır.
Alarmın açık olması durumunda şayet alarm kapatılmak istenir ise bu sefer ARTIR veya EKSİLT tuşlarından birine basılarak bu işlem yapılır. Bu tuşlar toggle olarak çalışmaktadır. Alarm açık ise kapatır kapalı ise açar.
Alarm sıcaklığını ayarlamak için ALARM-AYAR tuşuna basılır ve ARTIR veya EKSİLT tuşları kullanılarak istenen alarm sıcaklığı ayarlanır. Ayardan sonra tekrar ALARM-AYAR tuşuna basılarak ayar menüsünden çıkılır.
Sisteme herhangi bir alarm kaynağı bağlanmamıştır. Bunun yerine bir role kontağı verilmiş olup bu kontak istenirse bir ışık kaynağına veya bir ses kaynağına bağlanabilir.
Devremizi kutulamakisteyenler için ön panel olarak kullanabilecekleri çizim ise aşağıdadır.
Kolay gelsin…
Erol ERDAL
e.erdal@tr.net