Anten Bağlantı Elemanları
Kendi yagi anteninizi kendiniz yapmaya karar verdiğinizde karşılaştığınız zorlukları aşmak için tavsiyeler.
Kendi yagi anteninizi kendiniz yapmaya karar verdiğinizde karşılaştığınız zorluklardan birisi de elemanları ana taşıyıcıya bağlantısının yeterince sabit olmasını sağlayacak ara montaj parçalarının kolayca bulunamayışıdır. Bir zamanlar TV vericilerinden yapılan TV yayınlarını almakta kullandığımız yagi antenlerin üretimi uydular ve kablo TV nedeniyle durma noktasına gelince yedek olarak satılan bu ara parçalar da tamamen ortadan kalktı. DK7ZB sitilinde dizayn edilen yagilerde sık kullanılan bu ara montaj parçaları için internette dolaşırken rastladığım bir sitedeki detayları sizlerle paylaşmak istedim. 15 mm veya 20 mm lik ana taşıyıcılarda kullanılabilecek bu elemanlar oldukça kolay olarak üretilebilirler ve maaliyetleri de oldukca düşüktür. Az bir gayret ile yanda gördüğünüz bağlantı elemanını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bağlantı için 3 mm lik vida somun ve pula ihtiyacınız olacaktır.
Yakınınızdaki bir hırdavatcıdan, evlerinizdeki tesisat işlerinde kullanılan bir parça kalın etli plastik su borusu alın. İhtiyacınız olan boy Yaginizin eleman sayısına bağlıdır. Her bir izolatör 4 cm kadar olduğuna göre 10 elemanlı bir yagi için 5×4=20 cm boru yeterli olacaktır.
Yagi elemanları olarak 10 veya 12 mm çapında boru kullanıyor iseniz, alacağınız plastik borunun iç çapının 12 mm olmasına dikkat ediniz. Böylece elemanlar daha sıkı kavranacakdır.Daha kalın elemanlar için daha büyük uygun ölçüde boru kullanmalısınız. Daha ince elemanlar için bu teknik uygun değildir.
Boruyu 20 mm lik taşıyıcı için 40 mm boyda, 15 mm lik taşıyıcı için de 35 mm boyda olmak üzere parçalara ayırınız. Bu boylar elemanların dönmesini önlemeye yeterlidir.Daha uzun kesimler özellikle 70 cm bandında tune sırasında zararlı olurlar.
Boru parçalarını yandaki şekilde göründüğü gibi boyuna olacak şekilde tam iki parçaya keserek ayırın. Parçaların aynı sekil ve boyutta olmasına özen gösterin. Çapakları eğe ve maket bıçağı ile temizleyin.
Sıra kullandığımız ana taşıyıcının boyutlarına uygun olacak şekilde plastik parçanın yuvarlak kısmına bir çentik açılmasına geldi. Bu çentik derinliği 1-2 mm yi geçmemelidir. Bu şekilde eleman ile taşıyıcı arasında 2-3 mm ara mesafe kalabilecektir.
Son olarak elemanın tam ortasından 3 mm çapında bir delik delinmeli ve daha sonra 3 mm çaplı bir vida elemandan, plastik parçadan ve ana taşıyıcıdan geçirilerek bir pul ve somun yardımıyla bağlantı sağlanmalıdır.
NOTLAR
Plastik malzemenin dayanımı dış mekanik etkilere karşı yeterince yüksek olmakla beraber, güneşten kaynaklanan ultraviyole ışınlarına karşı zaman içerisindeki dayanımlarının ne olacağına dair bir veri bulunmamaktadır. Bu etkiye karsı plastik boruların 12 aya kadar bozulmadan kalabileceği varsayılabilir ancak daha sonra sık sık kontrol edilmeleri ve gerekirse değiştirilmeleri önerilmektedir. Bu dezavantajına ragmen yine de plastik elemanlar amatörler için düşük maaliyet nedeniyle tercih edilen bir alternatif olmaktadır.