CCD Kameralar 2
Yazarımız Reşat Şeker, bu ayki yazısında karanlıklara ışık tutabilecek donanımlardan bahsediyor. Karanlıkta en az masrafla nasıl görüntü alırsınız bu yazıda, kaçırmayın!
Merhaba bu ay kaldığımız yerden devam edeceğiz nasıl çalıştığı ve temel regülatör devresine geçtiğimiz ay değinmiştik bu arada önemli bir uyarıda bulunalım kameranızın cvo ucuna hiç bir şekilde voltaj gelmemesine dikkat edin aksi takdirde kameranız kullanılmaz hale gelir (tecrübe ile sabit :) )
Bu ay biraz daha uç noktalara değinelim.
Mesela gece görüşü… işin mantığına değinecek olursak karanlıkta cisimleri algılamanın üç yolu vardır. Ya bildiğimiz ışığı bir lamba yada benzeri bir şeyle oluşturursunuz ki bu çok sıradan bir yöntem ve konumuz dışında. Ya kızıl ötesi dalga boyunda bir ışın saçılması sağlarsınız yada termal bir sistem kullanırsınız. Bu seçeneklerden termal yöntem hem pahalı hem de çok daha kompleks bir çözümdür en uygun çözüm kızıl ötesi sistemlerdir. Bu konuda küçük bir deney yapalım bir web cam yada bir el kamerası ile görüntünüzü ekrana alın şimdide elinize bir tv yada müzik seti kumandası vs alın ve herhangi bir tuşuna basın … Ekranda kumanda ledlerinin parladığını göreceksiniz. (karanlıkta yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız) hayal edin ki elinizde bir kumanda ledinden çok daha güçlü bir şey var…
Simdi kızılötesi ışınların elde ediliş şekillerine bir bakalım bildiğim kadarıyla 4 farklı şekilde elde edebilirsiniz
1- İnfrared led kullanmak
2- Kızıl ötesi projektör kullanmak
3- Kızıl ötesi lazer kullanmak
4- Filtre kullanmak.
bu seçeneklerden ilk ikisini piyasada bulmanız mümkün zira güvenlik sistemlerinde yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Kızıl ötesi lazer ise askeri uygulamalarda kullanılan yüksek performanslı bir çözüm. askeri olması dolayısıyla bulmanız oldukça zor.
1- İNFRARED LED KULLANMAK: Elimizde bir ccd kamera varsa (gece görüşü için siyah beyazlar daha uygundur) basitce birkaç infrared led kullanarak (ledleri iyi seçmelisiniz beyaz kılıfta olanlar genelde daha iyi sonuç veriyor) kısa mesafelerden görüntü almanız mümkün ancak led sayısını ve gücünü iyi ayarlasanız bile 6-7 metreden sonrası oldukça zor. Bunun nedeni infrared ışığının gücünün yetmemesi ve dağılması diyebiliriz. Dağılma ısının dalga boyu ile ilgili bir durum oldugu için değistirmek pek de mümkün görünmüyor (pn eklemiyle elde edildiği surece)
2-KIZIL ÖTESİ PROJEKTÖR KULLANMAK: Bu tip bir projektör elde etmek istiyorsanız öncelikle bir miktar parayı gözden çıkarmalısınız kameradan ayrı olarak beslenen sadece kızıl ötesi ışın yayan bu cihazları güvenlik sistemleri satan firmalardan elde edebilirsiniz. Performansı tabii ki ledlere oranla çok daha iyidir.
3-KIZIL ÖTESİ LAZER: Kızıl ötesi lazerler için gece görüş sistemlerinde son nokta diyebiliriz. Olayı daha iyi kavramanız için bir infrared lazer in bazı katalog bilgilerini aktarayım.
çalışma dalga boyu : 810-830nm
lazer sınıfı:3B
nominal çıkış gücü:50mW
çalışma voltajı: 12Vdc
güç tüketimi:130mA
ömrü:50.000 saat
etki mesafesi :500 metre
4-FİLİTRE KULLANMAK: Bilindiği gibi bildiğimiz sıradan ampullerde bir miktar kızılötesi ışık ihtiva eder.
Bir başka yöntemde normal ışığı filtre edip kızılötesi ışığı filtrenin öbür tarafına geçirmektir. Filtre bir cam yüzeyini ((mercek şeklinde bir cam (kullanıldığı sistemde optik düzeni sağlamak açısından) galyum arsenik (yanlış hatırlıyor olabilirim) ile kaplamak suretiyle elde ediliyor bu konudaki bilgilerim çok sınırlı olduğu için
Daha ayrıntılı bilgi veremiyorum zira bu bilgileri bile derlemek öğrenmek çok kolay değil.
Kızıl ötesi ışına bir yerde daha rastlarsınız. O da ısıtma ampullere sakın ola atlamayın çünkü işe yaramıyor saçtığı ışığın tamamına yakını görünür ışık. Yüksek miktarda ısı ve termal radyasyon yayıyor.
Seçenekleri okuduğunuzda bir amatör için en makul olanın led kullanmak olduğunu fark etmişsinizdir.
Uygulamadan bahsedecek olursak öncelikle bir açmazdan bahsetmek gerekli ledleri ne kadar yüksek voltajda çalıştırırsanız ömürleri o kadar kısalır ancak bir o kadar performansı yüksek olacaktır. Simdi bir örnek: bir pcb hazırlayın.
Şekildeki gibi ben 4 ledli bir örnek verdim gerekli performansa göre daha fazla led kullanabilirsiniz ledlerin hepsini paralel bağlayın ve istediğiniz performansa göre bir direnç hesaplayın direnci de ledlere seri bağlayın. Led akımını 20 -30 mA arası tutarsanız ledlerin ömrü daha uzun olacaktır. Kameranız için açılmış deliğe kamera montajını yaptıktan sonra iyi eğlenceler.
Sıra geldi hareket mekanizmasına işin bu kısmında bu yazıyı okuyan herkese açık bir öneri; pic yada bilgisayar yardımı ile kameranın kullanılacağı noktanın özelliklerine göre sabit bir hareket programı oluşturmak
Bir sonraki ay'a kadar çalışan uygun bir sistem tasarlayan olursa ona yer vereceğim.
Yani bir ortak proce olacak. Hodri meydan…