Dalga Kılavuzu Olarak Çalışan 2.4 Ghz Anteni
Kablosuz bilgisayar networkü kurup arkadaşlarınızla dosya, internet paylaşımı yapmak iyi fikir değil mi? İyi de aranızdaki mesafe uzaksa ne yapmalı? Wi-Fi ile ilgili olarak yapabileceğiniz oldukça başarılı bir anten projesi. Özellikle de uzunca bir mesafeyi katetmeniz gerekiyorsa bu anteni kesinlikle denemelisiniz.
Bu antenler evde en basit sartlarla kolaylıkla yapabileceginiz anten tiplerinden birisidir. Bunun için boş bir konserve kutusu, bir parça tel ve bir adet de konnektöre ihtiyacınız olacak.
İnternette dolaşırken rastladığım ve aşağıda adresi verilen sitedeki detaylı bilgileri derleyip türkçeye cevirerek radyo amatörü arkadaşlarımızın kullanımına sunmak istedim. İngilizce bilen arkadaşların bu adrese gidip daha detayli bilgi kaynaklarına erişmesini öneriyorum. Bu adreste yer alan Excell tablosunu da buraya almamın sebebi konserve kutusunu seçerken kolaylık sağlamasıdır.
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
Dairesel Dalga Kılavuzu İçin Hesap Tablosu (DDK.xls) ddk
Anten Kabı İçin Çap Hesaplayıcı
Burada verilen basit bir kutu çapı hesaplayıcı, kullanmayı planladığınız konserve kutusunun hangi frekanslarda verimli olabileceğini görmenizi sağlayacaktır. Bu hesaplayıcı yukarıdaki web sitesinden alınmış ancak sonuçları milimetre olarak verecek şekilde düzenlenmiştir.
Elinizde bulunan veya piyasadan alabileceğiniz kutuların çaplarını bu hesaplayıcıya girerek gereken diğer boyutları ve bu kutuyu kullanabileceğiniz frekans aralığını bulabileceksiniz. Aslında tüm bu hesaplamaların sonunda Wi-Fi frekanslarında verimli olarak kullanılabilecek kutu çaplarının 73.2 mm ile 92.7 mm arasında olması gerektiğini göreceksiniz. Bu çaplar arasında olan kutuları kullanarak 2401 MHz ile 2473 MHz arasında yani Wi-Fi frekanslarındaki antene sahip olabilirsiniz.
Silindir Kutunun Çapı (mm) |
|
Bu hesap cetvelinden boyutları hesapladıktan sonra artık anten yapımına başlayabiliriz.
Önce gereken parçaları hazırlayalım:
- Antenin canlı ucu olarak kullanmak uzere 31 mm boyunda 1.5 – 2.0 mm çapında bakır tel,
- Anten kaplosunu bağlamak üzere N tipi , BNC tipi veya PL259 tipi bir konnektör,
- Boyutlarını belirlediğiniz bir adet konserve kutusu,
- Konnektörü ktuya bağlamak için dört adet 3 mm çapında kısa vida/somun,
- Havya, lehim, lehim pastası, yan keski, eğe, cetvel v.b. aletler
Önce 31 mm boyundaki bakır teli konnektörün canlı ucuna lehimleyin. İsterseniz bu telin boyunu daha uzun tutup lehimledikten sonra da kesebilirsiniz. Telin ucunu keskinin çapağını almak üzere eğeleyin.
İkinci olarak konnektörün bağlanacağı noktada konserve kutusuna kullanacağınız konnektörun boyutlarına uygun olacak şekilde bir delik delin. Eğer konnektörünüz vidalı tip değil de şasi tipi ise ayrıca dört adet küçük somun için uygun delikleri de hazırlayıp konnektörü yerine bağlayın. Burada konnektörün yerinin hesap tablosunda hesaplanan yerde olmasına dikkat edin.
Anteniniz hazırdir WLAN cihazınızın anten konnektörüne bir anten kablosu ile irtibatlandırıp kullanabilirsiniz.
Bu antenin en iyi tarafı üretimindeki basitlik, ucuzluk ve kolaylıktır. 2 Km ye kadar olan WLAN linklerinde doğrudan görüş olması halinde 11 MBps bağlantı sağlayabilmektedir.
Bu metod ile Ankara – Gölbaşı’nda yapıp denediğimiz ve yukarıda bahsettiğimiz sonuçları aldığımız antenin resimleri yukarıda yazı içersinde yer almaktadır. Denemeye hazırlanan arkadaşlarımıza başarılar