Havadan Sudan
Internet ve amatör telsizciliğe etkisi,
Internet ile ilgili yenilikler bu yazıda kaçırmayın! Değerli Okurlar,
Bu köşede her ay genellikle farklı konularda görüş alış verişinde bulunacağız demiştim; ancak yoğun iş temposu nedeni ile 2 ay ara vermek zorunda kaldım; sizlerden özür dilerim. Bundan böyle, her ay düzenli olarak yazmaya çalışacağım.
Hepimizin günlük yaşamını önemli ölçüde değiştiren, hatta amatör radyoculuk hobisini de çoook derinden etkileyen Internet’in nedenli kısa bir zamanda nereden nereye geldiğini hep birlikte izliyoruz. Teknik alanda oluşan gelişmeler artık eskiden olduğu denli şaşırtmıyor; ne bizleri, ne de teknolojiye özel bir ilgisi olmayan bireyleri. Elektronik ve bilgisayar alanında üretilen hemen tüm aygıtlarda teknolojinin nasıl bütünleştirildiğini izliyoruz.
Internet, günlük yaşamın daha başka boyutlarını, tek tek bireyleri, genelde kamusal yaşamı ve toplumların kültürel birikimlerini daha doğrudan etkilemeye başladı bile.
Bu konunun bazı boyutlarına Türkiye Bilişim Derneği’nin “Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri” için yazdığım bir makalede yer vermeye çalıştım.
Bakalım Internet’in ne gibi farklı boyutları (ve belki bazı olumsuzlukları) da varmış?
* * *
Söz Internet’ten açılmışken, ülkemizde ve dünyadaki bazı yeni ve ilginç gelişmelere de göz atalım isterseniz.
Tümüyle optik olan, bilgiyi ışık dalgaları şeklinde bir noktadan diğer noktaya yönlendiren ve taşıyan ağlar üzerinde uzun zamandır çalışılıyor. Yapılan araştırmaların teknoloji üretimine dönebilmesi için artık çok beklemeyeceğiz gibi gözüküyor. Stanford araştırmacıları bu konuda önemli adımlar attıklarını söylüyorlar (Interactive Week Online, 1 May 2000).
International Data Corp. (IDC) araştırma şirketi 1999’da Internet üzerinden 2.7 milyar dakika ses (telefon) görüşmesi yapıldığını, bu sayının 2004’de 135 milyar dakikaya çıkabileceğine işaret ediyor (Los Angeles Times 1 May 2000).
Bir Paris mahkemesi, Internet üzerinde “açık arttırma” ile yapılan satışları yasalara aykırı bularak yasakladı (Financial Times, 4 Mayıs 2000).
Internet üzerinde Müzik korsanlığına karşı kampanya sürdüren “heavy-metal” grubu Metallica, Napster adlı şirketin yazılımı ve sunucu hizmetleri aracılığı ile grubun parçalarına izinsiz olarak erişen ve dolaşımını sağlayan 335,435 kişilik bir listeyi üretti ve yayınladı. Grup Napster şirketini de dava ediyor (Cnet, 1 May 2000).
Internet Üst Kurulu, SPAM’in zararlarına işaret eden bir bildirge yayınlamak üzere. SPAM, “istem dışı alınan elektronik iletiler”e verilen ad. SPAM genellikle pazarlama, reklam veya sosyal içerikli olarak büyük kitlelere ulaştırılmak istenen mesajların kullanıcının isteği dışında kendisine İnternet ya da cep telefonu gibi teknolojiler aracılığı ile yollanmasına dayanır. SPAM büyük çoğunlukla bireysel ve kurumsal kullanıcıların elektronik posta adreslerinden oluşturulmuş veri tabanlarını bir bedel karşılığı satan kuruluşlar aracılığı ile yaygınlaştırılıyor. Söz konusu bildirgenin SPAM eylemleri için caydırıcı olması bekleniyor.
* * *
Aşağıdaki metin Internet’te elime geçmişti bir süre önce. Ne yazık ki kaynağını anımsayamıyorum. Ancak, üzerinde düşünmeye değer bir konu. Haydi okuyalım.
“İnsanoğlu bir gün virgülü kaybetti, söyledikleri birbirine karıştı. Noktayı kaybetti, düşünceleri uzayıp gitti, ayıramadı onları. Ünlem işaretini kaybetti bir gün de. Sevincini, öfkesini, tüm duygularını yitirdi. Soru işaretini kaybetti bir başka gün; soru sormayı unuttu o zaman. İki noktayı kaybetti bir başka gün; hiçbir açıklama yapamadı. Yaşamının sonuna geldiğinde elinde yalnızca tırnak işareti kalmıştı. “İçinde de başkalarının düşüncesi vardı yalnızca.”
İnsanın dilini bilmesi ve doğru kullanması ne denli önemli değil mi?
* * *
Önümüzdeki aylarda, evrenin oluşumu ve genetik konularında National Geographic dergisi’nin son yıl içindeki sayılarında ele alınmış bazı konuları irdelemeye ve bilgi aktarmaya çalışacağım.
Önümüzdeki ay buluşmak üzere; sağlıcakla kalın.