PIC İle Şarj
Yazarımız Erol Erdal PIC 16C711 ile yapılmış pil şarj devresi projesi ile karşınızda. Devremiz iki pilden sekiz pile kadar şarj edebilme özelliğine sahip. Okurlarımız için baskı devre çizimleri de verilmiş.
Yukarıdaki devre minumum 2 adet ile 8 adet pile kadar pil paketlerini otomatik olarak şarj edebilmektedir. Devremizin besleme volatajı 12 volt olup bunun için 15 watt'lık bir trafo yeterlidir. Piller NiCd ve NiMH olabilir (Devre Li-Ion piller için kullanılamaz). Şarj akımı 1000 ma olup gerekirse devre üzerinde bulunan 1R2 OHm 7Watt lık direnç değiştirilerek artırılabilir veya azaltılabilir. Hesap mantığı;
1,25 V 1,25
R=——————— devrede kullanılan = ————————–
Akım (Amper) 1,2
Ancak LM317 nin verebileceği maksimum akım 1,5 Amper olup hesap da bu değerin göz önünde tutulması veya yerine 3 amperlik olanının kullanılması gerekir.
Sistem hızlı şarj mantığı ile çalışmaktadır. Bu durumda 1 amperlik (1000 ma) pilleri yaklaşık 1 saat , 2000 ma lik pilleri ise 2 saat içinde şarj edebilmektedir.
Sistemin çalışma mantığı aşağıdaki şekildedir.
- öncelikle devreye bir pil bağlı olup olmadığı kontrol edilir. 2 Voltun üzerindeki değerler pil varlığını gösterir. Pillerin boş olma durumu düşünülerek kontroldan önce 1 sn süre ile bir şarj akımı verilir.
Bu konumda Her iki LED off konumundadır. - Şayet devreye bir pil bağlı ise pilin stabilize olması için 30 sn. süre ile beklemeye alınır.
Bu konumda Kırmızı LED ON yeşil led ise OFF konumundadır. - Bu süreden sonra yaklaşık 4 dakika süre ile pile %20 şarj akımı uygulanır.
Bu konumda Kırmızı led ON yeşil led ise Flaş Konumundadır. - Bu süreden sonra pile tam şarj akımı uygulanır.
Bu konumda her iki led FLAŞ konumundadır. - Pillerin dolmasını müteakip pillere TRIKLE şarj adı verilen %4 oranında standby şarjı tatbik edilir. Bu pillerin bağlı kaldığı sürece boşalmamasını sağlar.
Bu konumda Kırmızı led OFF yeşil led ON konumundadır.
Pillerin dolmasını müteakip şarj voltajı ve akımı otomatik olarak kesilir. Kesme noktasının tepiti negatif Delta V sistemine göre yapılmaktadır. Bu sistemde piller tam doluma ulaştıktan sonra şarj işlemine devam edilmesi halinde belirli bir süre içinde pil başına 20 mv düşme başlar. Düşme pil başına 80 mv. tu geçince piller ısınmaya başlar. Bu nokta piller için en tehlikeli noktadır. Bu aşamada şarj akımı ve voltajı kesilmelidir. İşte program bu işlemi yapmaktadır.
Devre LM317 nin akım takipçi yöntemi ile bağlanması şeklinde gerçekleştirilmiş olup bu sayede şarj voltajı pil adedine göre otomatik olarak ayarlanmaktadır.
Devre tamamı ile denenmiş olup başarı ile çalışmaktadır.
İstenirse LCD ekran bağlanmadan da devre kullanılabilir. Bu durumda işlem takibi Led ler ile yapılacaktır. Ledlerin fonksiyonu aşağıdaki gibidir.
Kolay Gelsin
Yararlanılan Kaynaklar:
LM3647.pdf ‘Şarj Kontrol sistemi
http://www.batteryuniversity.com/partone.htm
http://www.angelfire.com/electronic/hayles/charge1.html
Erol ERDAL
e.erdal@tr.net