PIC16F877 Sayı 7
Yazı dizimizde bu ay PIC16F877 ile yapılan birçok yazılımları bu hardware ile test ve kontrol ederek, çalışmalarınızı kolaylaştıracağımızı umuyoruz.
Yazı dizimizde bu ay PIC16F877 ile yapılan birçok yazılımları bu hardware ile test ve kontrol ederek, çalışmalarınızı kolaylaştıracağımızı umuyoruz….
Bu verdiğimiz donanım devresiyle PICF877 üzerinde yazılan bütün software'ler test edilebilir. PICF877 ile yapacağımız yazılımların hepsinin farklı farklı donanım hazırlanmaktansa tek bir donanım üzerinde toplayıp bütün test ve kontrol çalışmalarını bunun üzerinde test ettikten sonra uygulamaya geçmenin daha kolay olacağını düşünerek bu ay bu devreyi vermeyi uygun bulduk.
Deneme Kartı üzerinde HDD 44780 veya benzeri bir işlemciyle kontrol edilen 20×2 alfanumerik LCD modülleri kullanmaktadır. 4 bit veya 8 bit veri taşıyıcı yol ile kullanılacak şekilde konfigüre edilebilmektedir. LCD veri taşıyıcı yolu, 8 bit konfigürasyonda PORTD' nin tüm bacaklarını, 4 bit konfigürasyondaysa PORTD.4-PORTD.7 bacaklarını kullanmaktadır. LCD kontrolunda kullanılan "register select" PORTE.0, "enable" PORTE.1'e "read/write" ise PORTE.2'ye bağlıdır.
LCD'nin çalışma sistemi ile ilgili akış diyagramı ve HEX dosyası aşağıda görülmektedir.
Akış diyagramının program olarak derlenmiş halini lcd.hex dosyasını download ederek çalıştırabilirsiniz.
Klavye Bölümü (Numeric Keyboard): Butonların durumu şekilde görülmektedir. Butonların durumu okunmadan önce PORTB "pullup" dirençleri uygulama programınızda aktif duruma getirilmiş olmalıdır. Bu şekilde aktif hale getirildiğinde yani bir başka deyişle etkinleştirdiğinizde PIC16F877 sanki PORTB.4-PORTB.7 bacaklarıyla VDD arasına direnç bağlamışsınız gibi davranacaktır.
Klavyenin program olarak derlenmiş halini key.hex dosyasını download ederek çalıştırabilirsiniz.
Analog / Dijital Dönüştürücü (ADC), 4 kanal olarak A0,A1,A3 olarak 5 K'lık potansiyonmetre üzerinden analog değerleri dijitale dönüştürdükten sonra lcd� de görüntüleyebileceğimiz gibi diğer işlemleri de yapabiliriz. Şu anda A0'dan analog değerlerin 10 bit, 10 bit çevirerek LCD'de görüntüleyebiliriz.
ADC'nin program olarak derlenmiş halini adc.hex dosyasını download ederek çalıştırabilirsiniz.
Sizden gelen mailler üzerine daha çok hazır devreler yerine PIC Mikroişlemcileri size elimizden geldiği kadar işlemciyi size tanıtıp kendi devresini kendisi tasarlayacak seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Onun için daha çok teknik bilgiler ve Işık Elektronik AR&GE si tarafından geliştirilen çalışmaları size iletmeye çalışıyoruz. PIC Mikrokontrol ile birçok dillerde program yazılabilirken biz genellikle en çok kullanılan MacroAssembler ve PIC Basic PRO ve Parsic üzerinde kendi kanaatimizce çalışmaların daha kolay olduğu kanısına vardık. Onun içindir ki örneklerimiz genellikle MacroAssembler, PIC Basic Pro ve Parsic ile yapılmaktadır.bu ayki verdiğimiz hardware ile vereceğimiz örnekler birebir çalışmaktadır. Önümüzdeki ay yine bu hardware ile bir takım küçük ilaveler yaparak bütün örnekleri test edebilir hale getireceğiz. Bu arada kullanılan bu programların temini biliyorsunuz ki lisans ve yasa gereği çoğaltılıp dağıtılamamaktadır. Sadece mikroçipin MacroAssembler (MPLAB) ücretsiz olarak temin edilebilir. Yine bir çok arkadaşlarımızın Parsic Ve PIC Basic PRO'yu temin etmeleri konusunda ancak firmalarının adreslerini vererek yardımcı olabiliyoruz. Diğer iki programı bizim çoğaltma ve sizlere gönderemememizin sebebi mevcut telif haklarını koruma yasalarıdır.