Yagi Anten
Amatörler olarak yurt çapında en yoğun olarak 2 M bandını (VHF) kullanıyoruz. Bu bandda gerek simpleks ve gerekse tekrarlayıcılar üzerinden konuşan …
Sevgili Amatörler,
Amatörler olarak yurt çapında en yoğun olarak 2 M bandını (VHF) kullanıyoruz. Bu bandda gerek simpleks ve gerekse tekrarlayıcılar üzerinden konuşan arkadaşlarımız genellikle çeyrek dalga veya biraz kazançlı vertikal antenler kullanıyorlar. Bu antenlerden birkaç örnek eski sayılarımızda yayınlanmış, bir çok amatör tarafından yapılmış ve başarı ile kullanılmıştı.
Geçen yıllar boyunca şehir dışlarında, komşu ilçe ve illerde yerleşik amatör arkadaşlarımızın sayısı ve birbirleri ile haberleşme arzuları arttıkca, yönlendirilmiş antenlerin ve rotorların kullanılması da hızla arttı.
Yönlendirilmiş antenlerin en verimlisi "quad" antenler olmasına ragmen, yapım kolaylığı, malzemenin kolay temini ve rüzgar, kar gibi şartlara daha dayanıklı olmaları nedeni ile yagi kullanımı tercih edilir oldu.
İki elemanlı yagiden, 11 elemanlı yagi ye kadar bir çok anten yapıp başarı ile kullanan arkadaşlarımızın sayısı oldukca fazla. Tahmin edeceğiniz gibi eleman sayısı arttıkca taşıyıcı sistemlerin kalınlaşması ile maliyet artışı, rüzgara karşı koyan alanın artması nedeniyle gergi ve başka önlemler alınması gereği; anten kazancından fedakarlık edilmesine ve daha az eleman ile daha kazançlı antenler dizayn edilmesine yol açtı.
İlk kez HB9CV çağrı işaretli amatör tarafından geliştirilen iki elemanlı yagi bu alanda öncü oldu. İnternette bu anten ile ilgili yüzlerce kaynağa erişmek mümkün. Temelde Gama match ile bir yerine iki elemanın beslenmesi prensibi ile çalışan bu anten ile, sadece iki eleman kullanarak üç elemandan sağlanabilecek kazanç sağlanmakta.
2006 yılında bahar aylarında Antalya-Alanya da geçirdiğim bir aya yakın bir dönemde arabamda bulunan anten yardımı ile bir çok arkadaşımız ile haberleşme imkanı buldum. Ancak akşam olup otele veya eve kapandığımda el cihazı ile hiç bir yere ulaşma imkanı bulamayınca vakit geçmez olmuştu. Bir dahaki gelişimde Alanya yakınındaki evin çatısına bir yagi getirip kurmalıydım.
Ankara'ya dönerken, Toros Dağlarının tepesinde taramada olan cihazımın hoparlöründe Antalya'dan sevgili dostumuz TA4C "Uğur Baba" nın sesi net ve berrak bir şekilde gürledi. TA4C 200-225 Km uzakta benim mobil istasyona 59 ulaşıyor, beklenmedik bir sürpriz yapıyordu. Bir taraftan haritada çoktan kaybolan araç tekrar torosların tepesinde görülmüş, mesajlar gelip gitmeye başlamış, bir taraftan da Ekolink desteği ile yurdun dört bir yanından dost sesler duyulmaya başlamıştı. Bana da düşen ormanda arabayı parka çekip görüşmelere katılmak oldu.
Sizin anlayacağınız , aşağıda detaylarını bulacağınız anten ile Akseki-Konya arasında tanıştım. Uğur dostumuzun tarifi ile anten ile ilgili detayları hafızama kazıdım ve seneye Alanyada ihtiyacım olacak anteni bulmanın keyfi ile Ankara ya ulaştım.
Daha sonra TA4C den gelen resmler ve çizimlerle hemen bir adet yaptım ve denedim. Gerçekten boyundan beklenmeyecek şekilde çalıştığına tanık oldum. Yapım kolaylığı, malzemenin her yerden kolayca bulunabilmesi, hafifliği, basit bir rotor ile çevrilebilecek yapıda oluşu nedeni ile Uğur arkadaşımızın da izni ile aşağıdaki detayı hazırladım ve sizlerin bilgisine sunmaya karar verdim.
Bu arada bu antenin 20 M, 15 M, 11 M, 10 M bantlarında çalışması için gereken boyutları Uğur Beyin FTP sitesinden indirebilirsiniz. Ben burada sadece 2 M bandındaki ölçüleri sizlere sundum. Site adresi : ftp://forum @ na5b.myftp.org/TA4C-TB4CAL/
( Not: Adresi yazarken @ işaretinin ön ve arkasındaki boşlukları kaldırınız. Siteye girdiğinizde sorulan şifreyi <ENTER> tuşuna basarak geçiniz. )
Ana direk için 3-4 m boyunda 1,5" veya 2" galvanizli boru , ana boom için 25×25 mm veya 30×30 mm boyutunda aluminyum kare kesitli malzeme, reflektör ve direktör için 14 mm veya 12 mm kalınlıkta aluminyum boru , gama match elemanları için de 8 mm veya 10 mm kalınlıkta aluminyum boru veya dolu çubuk kullanabilirsiniz. Bu elemanları reflektör ve direktöre bağlayacağınız surgülü ayar seritlerini de aluminyum levhadan kesip bükerek yapmanız mümkün. Yine bu elemanların ana boom'dan yalıtılmış bir şekilde bağlanmasına dikkat etmelisiniz ( Not: Bu arada görüştüğüm Uğur-TA4C kardeşimiz elamanların ve taşıyıcının birleşim noktalarının yalıtılmaması halinde bile antenden aynı verimi aldıklarını belirtti.). RG 58 kabloların orta noktada canlı ucları bir arada kılıfları da ayrıca bir arada olacak şekilde RG 213 kablo ile irtibatlandırılacaktır. Ek yerlerinden su almaması için kablonun açık uçları özenle silikonlanmalı veya bantlanmalıdır.
Anteni yapmak isteyen arkadaşlara şimdiden başarılar ve bu antenle bol görüşmeler dilerim.
Teşekkürler TA4C,
A.Tahir DENGİZ, TA2T
ANTRAK
ANKARA