ANTRAK ve Türkiye’de ilkler
Sizlerle mutluluk duyduğum bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz günlerde geçirmiş olduğumuz uzun bir karar verme sürecinden sonra Kenwood NXR-710 model dijital rölenin alım sürecimizi tamamladık ve ANTRAK olarak dijital telsiz dünyasına adımımızı attık.
Alım öncesi yukarıda da belirttiğim gibi uzun bir değerlendirme ve araştırma süreci geçirdik. Karar vermeden önce ANTRAK olarak yapacağımız yatırımın hem yeni teknolojiyi kapsaması, hemde üyelerimizin ellerinde mevcut olan analog sistem telsizlerin de kullanılabilirliğinin devam etmesi ana kriterimizdi. Diğer bir dijital standart olan D-STAR üzerinde ilk başlarda yoğunlaştık. Fakat bu standardı kullanan rölelerin sadece dijital sistemi desteklemesi bizi D-STAR’dan uzaklaşmaya itti. Sonuç olarak yapmış olduğumuz değerlendirme sonrası özellikle yurtdışında amatörler arasında ciddi bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan NXDN / IDAS standardını kullanmaya ve dijital dünyadaki yolculuğumuza bu şekilde başlamaya karar kıldık.
Alımını yaptığımız ve dernek merkezimizde yapılacak testler sonrası kısa bir zaman içinde kurmayı ve çalıştırmayı planladığımız yeni Kenwood NXR-710 NXDN rölemizin teknik özelliklerine ilişkin kısa bir bilgi vermek gerekirse:
-Rölemiz hem analog hem de dijital modda çalışabiliyor. Yani rölemiz analog başlatılan çağrıları analog olarak, dijital başlatılan çağrıları dijital olarak tekrarlıyor. Böylece tüm üyelerimizin geçmişte yaptığı analog telsiz yatırımlarını korumuş, hem de analog ve dijital dünyayı birleştirmiş olduk.
-Rölemiz IP tabanlı ve “UNICAST” ve “MULTICAST” desteği var.
-Rölemizin üzerinde, internet dünyasına açılmayı sağlayacak gerekli tüm donanım mevcut ve alım sırasında bu şekilde konfigüre ettik.
-Rölemizi internet üzerinden denetlemek hatta içindeki soğutma fanının devir bilgisine, sıcaklık durumundan voltaj seviyesi bilgisine kadar pek çok detay bilgiyi, yine internet üzerinden bilgisayar ortamında takip etmek olası.
-Benzer standarttaki diğer rölelerle internet bağlantısı üzerinden bağlantı kurmak, çağrı başlatmak, çağrı almak olanak dahilinde. Böylece dünya üzerindeki aynı standardı kullanan tüm amatör rölelerle direkt bağlantıyı sağlamış aradaki mesafeyi yok etmiş oluyoruz.
-Artık rölemiz üzerinden mesajlaşma (kısa mesaj servisi) yada data transferi gibi dijital dünyaya ilişkin pek çok servisi verebiliyor olacağız.
-Rölemiz üzerinden servis alan tüm dijital cihazları havadan hiçbir kabloya ihtiyaç duymadan programlamak olası.
-Benzer röleden bir adet yada daha fazla sayıda kurmamız durumunda cihazlar dijital modda “roaming” yapabilecekler. Yani en iyi konuşabilecekleri röleye otomatik olarak geçebilecekler. Bu durumda kapsama problemi tamamıyla ortadan kalkmış oluyor. Bu işlem (“site roaming (voting)”) otomatik olarak yapıldığı için kullanıcının her hangi bir girişimde bulunması da gerekmiyor.
Teknik özellikler konusunda daha çok yazmak mümkün. Bu açıdan başka sistemlerde bulunmayan özelliklerden sadece birkaç tanesini burada öne çıkartmanın daha uygun olacağını düşündük.
ANTRAK olarak yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip, Türkiye’nin ilk NXDN /IDAS ve hem analog hem de dijital modu destekleyen ilk rölesini kuracak olmaktan dolayı yaşadığımız haklı gururu sizlerle de paylaşmak istedik.
ANTRAK Yönetim Kurulu Adına
Burhanettin AL
Başkan