Neden amatör telsizci olmalıyım?
Amatör telsizci olursanız çevrenizle bir frekans üzerinden veya tekrarlayıcı istasyonlar sayesinde diğer amatörlerle mükemmel ve kesintisiz görüşmeler yapabilirsiniz. Uzun mesafeler arasında bilgisayarlar arası iletişim kurabilirsiniz hem de telefon faturanızı kabartmadan (Örneğin Paket Radyo, APRS, SSTV, Ekolink gibi olanaklarla Telsiz internet geçiş istasyonlarından tüm dünya ülkelerindeki başka amatör telsizciler ile aynı anda karşılıklı eşzamanlı sesle-görüntüyle-yazışmayla) haberleşebilirsiniz. Yörüngedeki uydular vasıtasıyla amatör telsizcilerle bağlantı kurmanız da mümkün.
Amatör telsizcilik sizinle aynı tür ilgi alanları olan dünyanın başka ülke ve kıtalarındaki milyonlarca radyo amatöründen biri ile bağlantı kurmanızı sağlayacak sosyal bir hobidir.
Amatör telsizci belgesi almak ne kadar zordur?
Aslında o kadar da zor değil doğrusu.
Türkiye’de iki sınıf Amatör telsizcilik belgesi (A ve B sınıfları) için sınav yapılmaktadır. Bunlardan B sınıfı belge daha sınırlı frekans bantlarında çalışmaya izin verir ve sınavda daha az puan ile alınabilecek olandır.
Temel Elektrik-Elektronik, Kanun-Yönetmelik ve Amatör Telsiz İstasyonu işletme bilgisi konularından gireceğiniz 3 adet “yazılı-çoktan seçmeli sınav” ın herbirinden en az 60/100 puan alarak başarılı olmak kaydıyla, B sınıfı Amatör Telsizci belgesi almanız mümkündür.
Bu konu ile ilgili sınava hazırlanmak için tek kaynak olarak ANTRAK tarafından, 2006 yılında 4. baskısı yayınlanmış bulunan sınav klavuzunu sizlere önerebiliriz. Kılavuzda temel bilgiler ile birlikte örnek sorular ve çözümleri de yer almaktadır.
(Sınav Kılavuzu kitabından edinmek için ANTRAK ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki menülerde yer alan “Yayınlar” kısmandan daha fazla bilgi alabilirsiniz.)
A Sınıfı Amatör Telsizci Belgesi’ni nasıl alırım?
Bunun için B sınıfı için gerekli olanın üstünde, yani her bir sınav için en az 75/100 puan almanız gerekiyor.
A sınıfı amatör telsizcilik belgesinin size sağlayacağı önemli bir avantaj ise HF ( High Frequency 3-30MHz ) kullanarak dünyanın çeşitli yerlerindeki çeşitli insanlarla konuşabilmenizdir. B sınıfı belge ile HF frekanslarını kendi istasyonunuzda kullanmanız, bazı istisnalar dışında mümkün değildir. Ama ANTRAK kulübündeki istasyonda ve bir A sınıfı belge sahibinin yanında HF frekanslarında çalışabilirsiniz.
Sınav için nereye başvurmalıyım?
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Türkiye’de amatör telsizcilik belgesi veren tek yetkili kuruluştur. Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından Yapılmaktadır. 2023 yılı sınav kılavuzunu buradan indirebilirsiniz.
İlk telsizim nasıl bir şey olmalı?
Eğer B sınıfı bir belgeye sahipseniz satın alabileceğiniz bir VHF el telsizi ile Türkiye’nin bütün büyük kentlerinde, diğer amatör telsizcilerle, simpleks veya tekrarlayıcı telsizler (“repeater”lar / röleler) aracılığıyla bağlantı kurmanız mümkün; ancak ileriyi düşünüp biraz daha masraf ederek Dual-Band denen VHF-UHF bandlarında çalışan bir cihaz almanız daha uygun olabilir. Türkiye’nin bir çok yerinde VHF ve UHF bandlarında çok sayıda tekrarlayıcı çalışmaktadır.
Amatör Telsizciler sayısal telsizler kullanabilirler. Fiyat Performans göz önüne alındığında DMR cihazlar daha çok tercih edilmektedir. DMR üzerinden dünyanın her yerindeki telsizciler ile haberleşmek mümkündür. Bazı DMR cihazlar ile APRS kullanılmaktadır.