Cebimin içinde ne var?
Yazarımız bu ayki yazısında bir cep telefonun içinde neler olduğunu anlatıyor.
Bir cep telefonunu söktüğünüz zaman göreceğiniz tek katlı modül ve bu modülün üstünde bulunan kontrolorler, dirençler, kondansatörler, ve işlemciler. İyi hoşta bu kadar parça bi “alo” dememiz içinmi konmuş diyeceksiniz. Cevabı “evet”. Bakalım neler var ve ne işe yarıyor. Kendi telefonumu (3310) ve T6 tornavidamı aldım ve telefonumu söktüm.
Telefon bir alıcı-verici olduğudan normal olarak yaklaşık yarısından çoğu alıcı ve verici kısmı olacaktır. Diğer kısımlar ise kullanıcının cihazı kullanabilmesi için yapılmış olan arabirim kısmıdır.
En basit haliyle bir cep telefonunda güç, işlemci, ses ve UI (user interface – kullanıcı arabirimi) kısmından oluşur.
Kullanıcı arabiriminde ise tuş takımı, ışıklar, LCD, beeper, titreşim motor bağlantıları ve onun kontrol işlemcisi bulunur.
Telefonu söktüğünüzde 2 parça elinize gelir. İlk tuştakımı kısmı ikincisi modül kısmıdır.
Modül kısmını ters çevirdiğinizde elemanların delikli metal parça ile korunduğunu görürsünüz. Bunu sökün.
Söktükten sonraki görünüm resimdeki gibidir.
En üstteki kısımda TX/RX süzgeçleri, amplifikatörler ve anten bağlantısı ve batarya konnektörleri bulunur. Bu kısımda bir problem olduğunda genellikle sinyalle ilgili problemler yaşanır. Ya az çeker yada hiç çekmez. Batarya konnektöründe oluşacak sorunda temazsızlık, sıcaklık ölçememe (şarj edememe hatası), kapasite hatası ortaya çıkar.
Orta kısımda telefonun çalışması için gereken 26 MHz’lik saat kristali, DSP (Digital Signal Processor) denilen konuşmaların şifrelenmesi ve çözülmesi, frekans geçişlerini sağlayan işlemci bulunur. Bu kısımda problem olduğunda telefon açılmaz (DSP hatası), çağrı gelmez veya şebeke bağlantısı kurulamaz.
Alt kısımda güç kaynağı ve ses mikroçipleri, cihazın kullanıcı tarafından kullanılabilmesini sağlayan programın bulunduğu chip “Flash” diye adlandırılır, telefonu programlama ve ayarlama için pin çıkışları, profillerin, logoların, melodilerin saklandığı RAM çipi ve telefonun kendi işlemcisi, saat osilatörü bulunur. Bu kısımda bir problem olduğunda güç kaynağı çipi bulunduğundan telefon açılmaz, sesle ilgili problemler yaşanır, sakladığınız ayarlar silinir. Saati hatalı gösterir.
En altta tuş takımı kontrolorü, kişinin şebeke ile bağlantısını sağlayan SIM konnektörü, şarj girişi, kulaklık-mikrofon giriş ve çıkışları, titreşim motoru için çıkış bulunur. Bu kısımda problem olduğunda tuş takımı ile ilgili hatalar, temazszlık, şarj hataları ortaya çıkar.
Söktükten sonra birleştirme işlemide kolaydır. Metal plakaları takın, üst takım ile modülü birleştirin ve telefonun kutusuna yerleştirin.
Telefonunu sökmek isteyenler için bir uyarı : Bu tip cihazlar ESD (Electrostatic Discarge)’den yani elektrostatik elektriğe karşı hassastır. Bu nedenle cihazı sökmeden önce topraklanmanızı tavsiye ederim. Cihazın garanti dışında olması avantajınızadır. Küçük bir el kaymasında bir veya birkaç parçayı yerinden çıkarabilirsiniz. Mesuliyet kabul etmem. Hatta sökmemenizi öneririm.
Kenan ATASOY
e_atasoy@hotmail.com
www.gsmtechno.8m.com