Arduino – 3 – Arduino için PS2 Fare Arabirimi
Arduino için fare arayüzü |
Artık kullanmadığınız yada bozulduğunu düşündüğünüz bir fare çok kullanışlı olabilir. Bir fareyi açtığınızda kullanılabilir pek çok malzeme ile karşılaşacaksınız. En azından iki optik kodlayıcı ve tekerleği, iki set kızılötesi algılayıcı, üç mikroswitch ve scroll tekerine bağlı bir mekanik encoder elde edebilirsiniz.
Başlangıçta optik algılayıcıları doğrudan Arduino’ya bağlamayı düşünebilirsiniz. Ancak fare denetleyici entegre dikkatlice incelendiğinde, cihazın ps2 arabirimi üzerinden de bağlanabileceğini göreceksiniz. Bu entegreler tuş debounce, encoder’ları okuma ve x-y olarak sayısallaştırma, istenmeyen titreşimlerin önlenmesi gibi özelliklere sahiptir. PS2 fareler ayrıca mikrodenetleyicilere bağlanma konusunda mükemmeldir: TTL voltaj seviyesine sahiptirler, düşük akımla çalışırlar, esnek zamanlama özelliğine sahiptir ve sadece iki bacak ile bağlanabilirler.
Ekteki program ile Arduino’nun fare ile konuşması sağlanmıştır. Harici parçalara ihtiyaç yoktur. Sadece aşağıdaki çizime uygun şekilde bağlanması yeterlidir.
PS2 bağlantı noktası 6 bacaktan oluşur. İkisi bağlı değildir. Biri toprak, biri güç, diğer iki pin ise saat sinyali ve data bacaklarıdır.
1. Data
2. Bağlı Değil
3. Toprak
4. Vcc (+5V)
5. Saat sinyali
6. Bağlı Değil
Power bacağını Arduino üzerindeki +5V header konnektöre, toprak ucunu Arduino üzerinde toprak bağlantısına, Data ucunu Arduino’nun 5 no’lu portuna, saat sinyalini Arduino’nun 6 no’lu portuna bağlayın. (Program 5. Portta data, 6. Portta clock beklemektedir) Devrenize ps2 konnektörü doğrudan bağlamak istiyorsanız piyasadan bu konnektörün dişi olanından bulabilirsiniz (Dişi 6 bacaklı Mini-DIN konnektör)
Versiyon bilgileri:
18 Jul 2009: ps2dev kütüphanesi eklendi.
12 Oct 2008:Arduino 0012 ile çalışabilmesi için kütüphane yenilendi.
29 Sept 2008: Arduino 0012 ile uyumlu değil. Araştırılıyor
29 Jan 2008: Tüm ps2 fonksiyonları kütüphaneye eklendi. Fare ve klavye ile kullanılabilir. Linkteki ps2.aip dosyasını indirip hardware/libraries klasörüne açın.
18 May 2012: Arduino 1.0 sonrası ps2.zip Arduino/libraries altına açılmalıdır. ps2.h içindeki "WProgram.h" , "Arduino.h" ile değiştirilmelidir.
PS2 cihaz emulasyonu:
Ps/2 protokolü simetrik değildir. Yani pc ve çevrebirimi tarafı farklı çalışır. Aşağıdaki linkte bulunan ps2dev.zip dosyası protokolün cihaz tarafını taklit etmek için kullanılabilir. Yani bu sayede Arduino’yu fare veya klavye olarak da kullanabilirsiniz.
Bağlantılar:
Kaynakça: http://arduino.cc/playground/ComponentLib/Ps2mouse