Model Uçaklar İçin BEACON
Güzel bir PIC projesi. Uzaktan kumandalı model uçaklar için beacon yapımı bu yazıda açıklanıyor. Model uçak ve PIC tutkunları bu yazıyı kaçırmasın.
Radyo Kontrollü Model Uçaklarla uğraşanların emek verdikleri modeli uçurmak için tercih ettikleri yerler genelde ekinleri biçilmemiş bir tarlanın kenarındaki düz bir alan yada otlarla kaplı bir arazidir. Böyle bir alanın seçilmesinde en büyük etken emek verilen modelin kontrolsüz bir inişte onarılamayacak derecede hasar görmemesidir.
Bu tip bir araziye model düştüğü zaman hasar göreceli olarak daha az olur ama başka bir sorun kendini gösterir. Eğer otlar modelin cıplak gözle görülmesini engelliyorsa bir arama ve kurtarma çalışması kaçınılmazdır zira model uzak bir noktaya düştüyse referans kaybı kaçınılmaz olur ve modeli bulmak tahmin edilenden daha uzun sürebilir.
Bu tip sorunlar eminim uzaktan kumandalı model uçurmuş herkes tarafından en az bir kere deneyimlenmiştir.
Bu tip kayıp modellerin yerini tespit için model beacon'ları kullanılır. Bunları hazır alabileceginiz gibi çok daha ucuza bu yazıda anlatılan beacon'ı da yapabilirsiniz.Bu tip beacon'lar model içinde ayrı bir servo kanalına veya genelde gaz kontrol servosuna paralel bağlanır ve gaz minimum olacak şekilde gaz kontrol çubuğu itilince aktive olur, oterek modelin yerini sesle belirlemenizi sağlarlar.
Şemadan görüleceği gibi beacon olabildiğince az malzeme kullanılarak yapılmıştır. Bunun sebebi ağırlığı en aza indirmek ve mümkün olabildiğince az malzeme kullanmaktır. Devrede pic ailesinin en ucuz ve en uç üyesi olan PIC12C508 kullanılmıştır.Buzzer olarak herhangibir piezo seramik buzzer kullanılabilir. Kendinden osilatörü olan buzzerlar kullanmayın. Küçük cep telefonu hoparlörüde kullanabilirsiniz ama ağırlığı buzzera göre daha fazladır.
Pic için gerekli program beacon.zip dosyası içindedir.
Devredeki konnektör standard servo dişi konnektörüdür. Ya bir Y servo kuplaj bağlantısı ile veya ilgili servonun kablolarını dikkatlice ayırarak devereyi alıcıya gerekli bağlantıyı yapabilirsiniz.
Becaon devresi gaz kontrolü ile görevli servoya paralel şekilde bğlanmalıdır yani gaz kontrol servosuna giden hatlar (+4.8 Volt,Servo sinyali, – yani şase ucu) devremizede J1 konnektöründen bağlanmalıdır.
Bağlantıları sağlıklı yaptığınıza emin olduktan sonra kalibrasyon işlemine geçebilirsiniz. Radyo kontrol vericinizi açıp gaz kontrol çubuğunu minimum yani gaz kısık yönünde sonuna kadar itip bırakın. Daha sonra uçağınızdaki alıcıya voltaj verin. Beacon hemen kısa bir ötüşle faaliyette olduğunu ve gaz kolunun yeri için kalibrasyona başladığını belirtir.
Kalibrasyon sonunda üç kere öterek hazır olduğunu işaret eder. Kalibrasyon sonunda vericinizi ve alıcınızı kapatmayın ve gaz kolunu orta konuma alın hemen. Zaten kalibrasyon çok basit bir işlemdir ve uçuştan birkaç dakika önce yapılmalıdır.
Artık modelinizi uçurabilirsiniz. Eğer model düşünce göremezseniz gaz kolunu sonuna kadar kısık konumuna itin beacon anında dalgalı siren sesiyle ötmeye başlar ve modelin yerini sesi takip ederek bulabilmenizi sağlar.
PIC içinde hafızada tutacak bir eeprom olmadığından her uçuştan önce mutlaka kalibrasyon işlemini tekrarlamanız gerekir.
Modelinizi kaybetmeden iyi uçuşlar yapmanızı diliyorum….
Barbaros AŞUROĞLU
ta2cba@antrak.org.tr