RPM Metre
Yazarımız Azmi Nalbantoğlu’ndan güzel bir PIC 16F84 projesi daha. RPM (Revolution Per Minute) Metre yapmak isteyenler bu yazıyı kaçırmasın.
Merhaba,
Yine karşınızdayım. Bütün gece uğraştım ve sabahın ilk ışıklarında RPMmetre yapmayı başardım. Nedir bu RPMmetre? Temel olarak sabit hızla salınım hareketi yapan bir objenin yada sinyalin, dakikada kaç devir attığını yada sinyalin frekansını 1 dakika boyunca uzun uzun beklemeden bulmaya yarayan cihazdır. Aşağıda devremizin blok diagramı gözükmektedir.
Blok diagram bize şunu söylüyor ; 1Hz’lik osilatör her fırsat bulduğunda PIC e sinyal göndererek “Zaman doldu! Lütfen cevabı söyleyiniz!” diyerek PIC in ölçtüğü RPM değerini LCD ekrana yazmasını istiyor. İçinizden “Hadi PIC asilik yaparsa?” diyebilirsiniz ama şüphelenmenize gerek yok. Gerekli donanımı doğru şekilde, şemaya bakarak yerleştirirseniz kimse asilik yapamaz. Şemamızı da lafı bağladıktan sonra veriyoruz.
Fikir vermesi açısından devreniz bittikten sonra şuna benzeyecektir.
Ve çalışma şekli de şuna benzeyecektir.
Devrenin kalibrasyonu:
Devrenin kalibrasyonunda en önemli nokta osilatör çıkışının 1Hz olmasıdır. Osilatör çıkışının 1Hz olup olmadığını anlamanın bir sürü yolu olabilir ama ben size iki öneri sunacağım. Seçin beğenin.
1- Osiloskop kullanarak
2- Uzaktan kumanda kullanarak.
Osiloskop:
Osiloskopunuz varsa zaten nasıl frekans ölçülür bilmeniz gerektiğini düşünerek bunu atlıyorum.
Uzaktan kumanda:
Devre çalışır ve ölçüm yapar durumdayken televizyonunuzun uzaktan kumandasını kızılötesi alıcıya doğrultun ve birkaç el ateş edin. Daha doğrusu bir tuşa birkaç saniye basılı tutun. 38Khz modüleli bir uzaktan kumandadan ölçmeniz gereken değer 2280 ile 2340 arasındadır. 40Khz lik bir kumandadan ise 2400 ile 2460 arasında olacaktır. Şayet LCD ekranda yazılar saçma sapan gözükmüyorsa ve bu değerleri göremiyorsanız osilatörünüzde sorun var demektir.
Ölçümü nasıl yapacağız:
Önce devreye +5volt enerji veriyoruz. Devre bu aşamada çalışmaya ve ölçüm yapmaya başlıyor. Ancak ilk ölçüm beklenenden düşük çıkacaktır. Bunun sebebi 1Hz’lik osilatörümüzün dandik olmasından kaynaklanıyor. Napalım ucuz olsun diye dandik osilatör kullandık. Neyse, osilatörün ilk sinyali 1Hz in altında olduğu için ( yaklaşık 0,6Hz ) ilk ölçümde yanlış olacaktır. İkinci üçüncü ve daha sonraki ölçümler üç aşağı beş yukarı doğru çıkacaktır. İlk ölçüm hariç LCD ekranda okuduğunuz son değer gerçek olandır. Bu arada ölçebileceğiniz en fazla RPM değeri 70.000(yetmişbin) civarlarında geziniyor. Zaten beş haneye sığmayacak bir sayı yazamayacağı için “HATA” mesajı alırsınız. Bu durumda devrenin enerjisini kesip tekrar vermek suretiyle kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Kullanılan programın HEX koduna aşağıdaki linten ulaşabilirsiniz.
Hepinize şimdiden kolay gelsin. Başınız sıkışırsa arayın.
Muhabbetle..
Azmi NALBANTOĞLU
zidged@ttnet.net.tr